Salam,
Bendi ni sayur kegemaran saya. Kalau ada jer resepi terbaru sayur bendi ni pasti hati teringin nak cuba. Resepi ni dah banyak kali ulang siaran sebenarnya, dulu tak de blog, malas la nak snap pic. Ni gara2 kak zila66 yg merepot kat dayang dia wat bendi tumis berudang ni, kite pun terliuq gak la.Lama dah x wat. Kali ni versi nak ngabihkan stok bendi yang hampir nk monopouse kat dlm esbok. Sedap ni makan ngan nasi panas2, ratah pun sodap. Tenkiu dyg utk resepi ni, kite kopipes resepi ya.
Bahan-bahan :
- 7 batang bendi (direndam bersama air garam, tuskan/keringkan dan dipotong menyerong)
- 8 ekor udang basah (dibuang kulit)
- 1/2 sudu besar serbuk kari daging (dijadikan pes)
- 1/2 sk serbuk ketumbar
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sk air asam jawa (saya x boh - terlupa la)
- garam dan sedikit gula
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi.
- Masukkan pes kari dan serbuk ketumbar. Kacau dan biarkan sampai pecah minyak.
- Masukkan udang, cili merah dan sedikit air.
- Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau hingga udang hampir masak.
- Masukkan bendi dan gaulkan sehingga masak.
8 comments
Amboi..dah siap masak ka??..sedapnya tu pun sayur faveret kita gak tu...
ReplyDeletebendi kte nk menepos ni. ari ni kene wat kari kepala ikan lak. heheh. thanks lina, teliuk nengok pic tu...
ReplyDeleteAmboi jiran ni ghajennya dia dk buh frame lgi gambaq2
ReplyDeletesayur peberet gak ke? sama la ngan kite..
ReplyDeleteDJ> mmg best pun bendi berempah ni, alin dr menu2 biasa tuh..
ReplyDeletechik mi> bukan rajin bdk br belajar ni mcm2 nk menera hik3..
ReplyDeletesalam dik, mesti rasa rangup kan sayur cam ni best la...
ReplyDeletekak rosaliza> rangup kak..krup krap gitu..
ReplyDelete