Resepi Kuih Ketayap Sedap Dan Lembut

By LiNa_Pg - Thursday, November 05, 2009

Takkan teh tarik je kan? meh la layan kuih ketayap ni, resepi mama kastam tioman. Saya wat setengah adunan jer, dapat lebih kurang 10 biji, mama minta izin kopi pes resepi kat sini ya:

Bahan-bahan ( 22 btg )

  • 3 cawan tepong gandum
  • 1 biji telor
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil perwarna hijau
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak*
  • 3 helai daun pandan*

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan, kecuali yang bertanda *, kacau sehingga rata. Kemudian tapis.
  2. Masukan minyak dalam mangkuk kecil. Daun pandan di potong 3 bahagian kemudian di ikat dengan getah gelang. Bahagian hujungnya di siat2 supaya senang untuk menyapu minyak pada kuali.
  3. Panaskan kuali. Angkat kuali tadi kemudian sapu minyak dan sendukan satu senduk kecil adunan kedalam kuali tadi dan goyang2 kan kuali supaya adunan menjadi dadar. Letakkan semula kuali di atas api.
  4. Setelah dadar masak, angkat. Isi satu sudu kecil inti kelapa. Susun memanjang, kemudian lipat di kiri dan kanan. Setelah itu gulung dadar tersebut.
  5. Dah siap..makan..makan..

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. baru je buat dlm bulan lepas..kalau x silap...
    eh!...samalah pinggan kita....

    ReplyDelete