Salam,
Resepi asal sambal tumis sotong, tapi sebab xde sotong, tuko jadi sambal tumis udang resepi dyg jack, resepi ni bleh tgk kt myR..sori la cikgu x anto repot sebab dh mendurhaka hik3. Sedap nih, kalau tak caya kena la try wat sendiri, kepada yang berminat, bleh la mencuba..dyg kite kopi pes ya..
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
Resepi asal sambal tumis sotong, tapi sebab xde sotong, tuko jadi sambal tumis udang resepi dyg jack, resepi ni bleh tgk kt myR..sori la cikgu x anto repot sebab dh mendurhaka hik3. Sedap nih, kalau tak caya kena la try wat sendiri, kepada yang berminat, bleh la mencuba..dyg kite kopi pes ya..
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 5 ekor sotong XL (saya guna udang sdrhana 300g)
- 1/2 labu bawang besar *
- 3 ulas bawang putih *
- 2 biji bawang merah *
- 4 sb cili kering kisar
- 1/2 inci belacan bakar *
- 2 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan jus limau kasturi/air asam jawa
- 1 sudu makan sos tiram
- 1/2 labu bawang besar (dimayang)
- sedikit hirisan daun ketumbar - jika suka
- garam dan gula - jika perlu
Cara-cara
- Rebus sotong separuh masak dan tuskan.
- Kisar bahan2 bertanda *.
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali.Tumis bahan2 kisar dan cili kering hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos cili, garam, gula dan sedikit air. Kacau rata2.
- Masukkan sotong, daun ketumbar, bawang besar dan jus limau kasturi/air asam jawa. Gaulkan sebati.
- Setelah masak, hidangkan.
- ***nak pedas lagi boleh tambah cili padi.
0 comments