Ayam Masak Merah

By LiNa_Pg - Tuesday, October 12, 2010

Salam . . .
Ayam masak merah ni menjadi kegemaran anak2..nampak je kaler merah..tapi tak pedas sangat pun..gempak je lebih huhuhu...Resepi biasa2 jer tadak apa yg istimewa pun..tapi saya tepek gak la..

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam ( potong ikut suka )
  • 1 labu bawang besar ( blend )
  • 5 ulas bawang merah ( blend )
  • 3 ulas bawang putih ( blend )
  • 1 cm halia ( blend )
  • 1 labu bawang besar ( potong bulat - hiasan )
  • 2 batang serai ( ketuk )
  • 3-4 sudu makan cili boh
  • 1-2 sudu makan tomato puri
  • Minyak
  • Garam, Gula @perasa
  • Air
Cara-Cara:
  1. Perasakan ayam dengan garam kunyit, goreng 2/3 masak dan ketepikan
  2. Tumiskan bawang bahan kisar bersama serai hingga wangi dan garing.
  3. Masukkan cili boh, tumis hingga pecah minyak
  4. Masukkan tomato puri. Kacau lagi
  5. Masukkan air (jika ingin sedikit berkuah). Sesuaikan rasa
  6. Masukkan ayam, kacau sebati. Kemudian masukkan bawang besar.Kacau sebentar.
  7. Dah siap

  • Share:

You Might Also Like

8 comments

  1. ssh pyh import chef dr perlis ....semata2 nk goreng aym 2...hehehe

    ReplyDelete
  2. ezzy> ops..lupa plak nak mention tentang chef import tuh hik3..sedap kan ayam masak merah usaha sama kita tu kan?

    ReplyDelete
  3. hahaha...2 la...same2..3 3 org buat...hahaha

    ReplyDelete
  4. Oooo...gna tkg msk import rupanya..hehe.. Menu yg ni mmg bertepatan dgn namanya. Betoi2 merah. Tp skrg ni hmpir semua org msk gna blend, dh takdak tumbuk2 gna lesung dh..huhu.. Lesung pn akn pupus satu masa nti seperti mana kisaran dan batu giling.

    ReplyDelete
  5. adry>chef impot tulun goreng ayam,dia terrer bab2 m'goreng ni..ngam2 jer 2/3 msk,tp upahnya dpt la tapau sket ke perlis huhuhu..la ni suma blend jer..senang kije..nnt batu lesung bleh msuk muzium

    ReplyDelete
  6. hehehe...dh nk goreng ayam je...xmo msk yg seterusnya...hakhak

    ReplyDelete