Assalamualaikum...
Daging Masak Hitam ni peberet kami sekeluarga. Bila buat nasi berperisa selalunya Nasi Beriani saya akan merajinkan diri buat Daging Masak Hitam ni.Kali ni saya kawenkan Dgg ni dengan Nasi Minyak Jus Oren..mmg gabungan mantap.Sedap sangat.Tambah lak dah banyak tahun tak buat Dgg Masak Hitam ni.Sangat berbaloi masak lama hingga daging empuk.Daging Masak Hitam ni, bila diperangat lagi sedap...Jom kite semak resepi.
Sedap ni kuah pekat2 camni.Memang sesuai untuk juadah raya nnt.Nak makan ngn ketupat lemang pun boleh ni...
RESEPI DAGING MASAK HITAM TMK
Bahan Perap :
- 1 kilo daging pejal ( potong selebar 2 jari )
- 1 labu bawang besar ( blend )
- 1 paket rempah kurma @ serbuk sup ( saya guna serbuk sup adabi )
- 1 paket kari daging
- 1 paket kerisik ( 40g )
Bahan-bahan:
- 1 labu bawang besar ( blend )
- Rempah 4 beradik
- 2-3 helai daun pandan ( simpul )
- 3-4 sudu makan cili giling ( boleh tambah/kurang )
- 2-3 sudu makan tomato puri ( boleh tambah/kurang )
- kicap pekat ( saya guna mahsuri )
- Kicap manis
- Sos tiram
- Minyak
- Air
- Tumis rempah 4 beradik bersama bawang hingga bawang garing
- Masukkan cili giling , tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan tomato puri.
- Masukkan daging, kacau sebati.Masukkan daun pandan
- Masak hingga daging empuk ( masukkan air jika perlu )
- Bila daging empuk, masukkan kicap dan sos tiram. Sesuaikan rasa.
- Dah siap
6 comments
Wow! lapar den dibuatnya.... kalau mkn dgn pulut pon sodap nih...
ReplyDelete@Gee®
ReplyDeleteBetul tu..pulut/ketupat mmg sedap wat cicah daging ni
nampak pun dah tau sedap sgt tu lina... boleh simpan dulu resepi ni.. sbb skrg ni memang nak kurangkan pengambilan daging merah.. lebihkan ayam & ikan je.. sesekali bolehlah... hehe.. (dah berumur ni kesihatan kena jaga)
ReplyDeletepekat molek kuah dia.. ganding ngan lemang sedap gak nih.
ReplyDeletewah, memang nampak sedap menu tu kak lina..kuah pun pekat..best!
ReplyDeleteSedap nya
ReplyDelete