Assalamualaikum...
Sejak2 pandai makan kambing ni selalu jer beli kambing bila nampak yg fresh...tp resepinya pusing2 masak yg sama jer kikiii..Kalau bukan Kambing Gulai Bawang Goreng, Gulai Kawah dan Kambing Beriani..pernah terdetik nak buat kurma tp cam x sesuai ngan daging bertulang yg dibeli ni.Kali ni ulang siar la jawabnya..Beriani Kambing in da house...Jangan la bosan ya...walaupun ulang siar saya tetap tepek resepi senang xyah cari2 dah...Mmg kami sekeluarga suka sangat menu tanpa santan camni..Alhamdulillah sedap kat tekak kami..Nak cuba??silakan...
cicah ngan roti pun sedap gak ni..kuah pekat2 mmg terangkat
RESEPI BERIANI KAMBING
By : LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih)
Bahan
- 1 kg kambing yg bertulang
- 2 paket rempah beriani maggi (1 paket 50g)
- 1 tin kecil tomato puree
- 1 biji tomato (belah 4)
- 2 biji cili merah
- 2 biji cili hijau
- 1 labu bawang besar (belah 4)
- 6 ulas bawang merah (kisar)
- 1 labu bawang besar (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 3 cm halia (kisar)
- Daun ketumbar (kisar) simpan sedikit untuk hiasan
- 2 sudu besar cili giling
- 1 sudu besar gula merah/gula melaka
- Rempah 4 beradik (b.lawang, b.cengkih,k.kayu mnis, pelaga)
- 2 helai daun pandan (simpul)
- Minyak sapi/myk msak
- Garam/gula (perasa)
- Air
- Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik bersama bahan kisar, daun pandan dan cili giling.
- Tumis hingga wangi dan garing.Masukkan gula melaka/gula merah, tumis sekejap lagi.
- Masukkan pes beriani, tumis hingga pecah minyak.Masukkan tomato puri.Kacau sekejap.
- Masukkan kambing gaul sebati dengan bahan tumisan.
- Biarkan hingga kambing hampir empuk (kacau sekali sekala)Tambah air jika perlu
- Masukkan garam, gula/perasa.Biarkan mereneh hingga daging betul2 empuk dan kuah pekat.
- Sesuaikan rasa, masukkan bawang besar, tomato, cili hijau, cili merah dan hirisan ketumbar
- Dah siap, tutup api.
nyum..nyum...
2 comments
Salam kak lona.. tun smp skrg xpandai mkn kamben.. bkn xsetakat x makan, bau pon xleh.. husben tun dh la suka mkn kamben, kalau nk mkn dia kene masak sendiri. haha
ReplyDeleteulang siar takpe kak..yang penting x jemu dimakan..hehe..
ReplyDelete