Assalamualaikum..
Nasi Limau Purut sangat mudah dan sungguh enak menyelerakan.Bila makan terasa2 aroma daun limau purut tu.Paling best xmuak dimakan.Kami makan nasi ni bersama Rendang Hitam Daging mmg sedap la kat tekak kami.Tekak orang lain xtau la kan hihi.Biasalah bila saya free xde sebarang tempahan, rajinkan diri buat nasi berperisa untuk famili.Sebelum saya pernah buat nasi limau purut ni tp kali lebih ringkas.Kalau nak tengok versi terdahulu boleh tengok SINI
Nasinya sangat lembut dan xmuak dimakan...Sedapppp
RESEPI NASI LIMAU PURUT BERAROMA
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Bahan-Bahan A
- 3 cawan beras basmati
- 3 cawan air
- 200ml santan (LiNa Pg gn santan kotak Ayam Brand)
- 1 kiub ayam (atau garam dan gula/perasa)
- 5 helai daun limau purut (siat-siat)
- 1 batang serai (ketuk)
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 biji bunga lawang
- 1/2 labu bawang besar (mayang halus)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1/2 cm halia (tumbuk)
- Sedikit butter/minyak masak
- Sedikit pewarna hijau
- Beras dicuci bersih.Rendam selama 20min.Kemudian toskan.
- Panaskan minyak tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang,bawang besar,serai dan bahan tumbuk hingga terbit bau dan bawang layu.
- Masukkan air,santan,daun limau purut dan kiub ayam (atau garam,gula/perasa).Biarkan hingga mendidih.
- Masukkan beras dan gaul sebati.Kacau sekali sekala supaya tidak berkerak. Bila nasi kering, kecilkan api dan titiskan sedikit pewarna hijau.Tunggu hingga nasi betul2 masak (mcm masak nasi biasa)
- Selepas nasi masak.Bolehlah digembur2kan dengan menggunakan garfu.Sedia dihidang bersama lauk kesukaan
Simple saja tp menyelerakan
1 comments
Assalam Lina
ReplyDeleteNasi limau purut nampak sedap sangat..boleh masuk list..
Salam ramadan buat lina & keluarga..maaf dipinta jika ada terlanjur bicara..