Rasam Telur Resepi Ringkas Tapi Sedap Membuka Selera
Assalamualaikum...
Rasam Telur ni dah tak tahu berapa kali ulang siar dalam blog TMK.Seingat saya pertama kali mencuba, anak2 tengok pelik dan seakan takut nak cuba makan..tapi sekali dah merasa terus suka..So,mama dia apa lagi keep repeating la kannnn hahaa.Lagipun resepinya sangat ringkas dan mudah.15min pun boleh siap.Bagi yang belum pernah merasa keenakan rasam telur ni, bolehlah cuba..xcuba tak tahu..No harm to try ok..kos pun murah ajer heheee....Ok lah saya agak rajin siket untuk CnP resepi ni biarpun dah berulang2 kali membuatnya...Resepi ni jugak saya pernah kongsikan dalam Majalah Aroma lupa dah keluaran bila.Kali ni saya snap gambar guna hp jer.Memula cam malas nak post tapi bila tengok gambar pun acah2 comey jugak w'pun guna hp cap ayam jer heheee...
3 Biji Telur (LiNa Pg gn 5 biji telur B)
1 sudu teh Jintan Putih Biji (Tumbuk)
1/2 Sdt Lada Hitam (Tumbuk)
2 Ulas Bawang Putih (Tumbuk)
4 Ulas Bawang Merah (Tumbuk)
2-3 Tangkai Cili kering (potong dlm 1 inci)
1-2 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah (mayang halus)
1/2 sudu besar Pati Asam Jawa (atau secukup rasa)
1/2 Kiub Pati Ayam
Sedikit serbuk kunyit (untuk bagi nampak yellowish sket)
Air Secukupnya
Garam Secukup Rasa
Minyak Utk Menumis
Cili padi (jika suka-rcp ori tak letak cili padi)
Cara-Cara
Tumis hirisan bawang merah hingga garing, masukkan daun kari dan juga cili kering.
Tumis sekejap hingga nak bau. Masukkan bahan kisar/tumbuk tumis hingga pecah minyak dan naik bau, Masukkan semua bahan kecuali telur.
Setelah kuah mendidih,pecahkan telur sebiji2 kedalam kuah. Biarkan sehingga telur masak n kuning telur keras..
Seimbangkan rasa,Tutup api
Mmg sesuai dihidangkan dengan nasi putih,ikan masin n papadom..
2 comments
Kalo tengok gambo, semuanya nampak sedap.
ReplyDeleteTengah lapo ni.
PH pernah rasa rasam kat kedai makanan India. Boleh tahan rasanya sedap. Yang Lina punya ade telur lagi best!
ReplyDelete