Asam Rebus Telur Lauk Simple Makan Time Hujan Ni Memang Sedap
Assalamualaikum...
Selamat menyambut hari Kebangsaan dan selamat bercuti buat semua.Stay at home ya...kita belum menang.Sebentar tadi sempat juga menonton sambutan hari kebangsaan walaupun secara sederhana tapi semangat patriotik tetap membara.Sayangi Malaysiaku.Malaysia Prihatin.
Okey berbalik kepada tajuk n3 kita hari ini (panjang betul tajuk tu hahaa)Asam rebus telur ni dah lama saya buat rasanya dah masuk 2 bulan.Gitulah lina pg ni kan, masak dan buat video dia rajin siket.Edit dan update youtube tu insyaaAllah setiap minggu ada jer video terbaru.Tapi nak menulis dalam blog mulalah tak tau nak karang apa..
Alang-alang cuti hari ini dan meja laptop tak de sapa nak conque kita buat n3 simple.Resepi asam rebus telur ni sangat mudah tapi cukup menyelerakan tambahan pula kalau makan dengan lauk goreng-goreng (ikan goreng, ikan masin dan sewaktu dengannya) memang ngam teruk la tu.Saya ni kadang-kadang masak pun main shortcut jer.Dah la asam rebus ni simple, masuk sekali dengan bendi haaa kan dah selesai tu lauk dan sayur dalam satu periuk hehee...Untuk dak sarah buat la ayam goreng.Selesai lauk lunch.Hirup kuah yang pedas-pedas manja dan masam-masam kat hujung-hujung tu memang laju la tambah nasi.Okey jom kita semak resepi asam rebus telur bersama bendi
Walaupun simple jer tapi cukup menyelerakan- 4 biji telur
- 10 biji bendi
- 2 biji tomato
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1/2 cm kunyit (tumbuk)
- 3 biji cili padi merah
- 3 biji cili merah-buang biji (tumbuk)
- 1 batang serai (titik/ketuk)
- 2 asam keping
- garam
- serbuk kunyit (jika perlu)
- 1/2 kiub ikan bilis / perasa
- air secukupnya (anggaran 1 liter)
- Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk, masukkan 1 cawan air dan masukkan sedikit serbuk kunyit (jika perlu), serai yang telah diketuk dan asam keping.Reneh hingga mendidih (lebih kurang 3 minit)Tujuan supaya hilangkan pijar cili dan elakkan sakit perut.
- Masukkan air ~800ml, garam dan 1/2 kiub ikan bilis.Biarkan hingga kuah naik wap (belum mendidih tapi kellihatan buih kecil tepi periuk)
- Pecahkan telur datu persatu ke dalam kuah.Biarkan telur selama 1-2min supaya telur set sedikit (beku sedikit)
- Masukkan kacang bendi dan tutup periuk selama 1-2min hingga bendi lembut sedikit tapi masih rangup.
- Akhir sekali masukkan buah tomato dan terus tutup api.Selamat mencuba
2 comments
Selamat menyambut hari merdeka.
ReplyDeleteRajin Lina ber you tube. Moga terus berjaya sebagai youtuber.
masak. asam. memang sedapp kan
ReplyDeletetp firstime sy tgk gunatelur rebus
blh cuba ni. he hee