Saturday, October 9, 2010

Nasi Beriani TMK

Salam...
Pekaba kawan2 suma?Saya ni dah kering idea nak wat karangan panjang2. So layan je la nasi beriani ni...selalunya nasi beriani saya 'gu'kan ngan ayam masak merah, daging masak itam dan acar mentah..Tapi saya post n3 nasi beriani dulu , menu lain2 tu akan diupdate kemudian ya..
 Simple jerr nasi beriani saya ni..kalau ada yg berminat bleh la cuba..
BAHAN-BAHAN:
  • 1 kilo beras basmati ( cuci bersih dan rendam +/-30min)
  • Air (sama ngan sukatan beras )
  • 2 paket rempah beriani maggi ( jadikan pes)
  • Rempah tumis 4 beradik 
  • Ayam ( ikut suka byk mana nak boh )
  • 1 cawan susu cair
  • 1 labu bawang besar ( blend )
  • 2 kiub ayam maggi
  • 3 helai daun pandan simpul
  • Daun pudina, kismis, gajus & daun ketumbar ( hiasan)
  • Minyak sapi / minyak masak / mentega
CARA PENYEDIAAN:
  1. Tumiskan bawang besar & rempah 4beradik hingga wangi ( bawang sedikit layu )jgn sampai garing ya..nnt pahit xsedap lak
  2. Masukkan pes rempah beriani, tumis lagi hgga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam, kacau hingga ayam separuh masak
  4. Masukkan beras, kacau sebati ngan rempah2 tersebut
  5. Masukkan air, susu cair, kiub ayam, daun pandan, kismis dan gajus. Simpan sedikit ksmis n gajus utk hiasan
  6. Tunggu hingga nasi kering (kacau sekali sekali).Bila nasi kering kecilkan api tggu hingga nasi masak (seperti msk nasi biasa)
  7. Bila nasi masak, gembur2kan nasi dan masukkan daun pudina. Daun pudina akan membangkitkan aroma nasi beriani ni.
  8. Taburkan kismis, gajus, daun ketumbar sebagai hiasan
Note: Kali ni saya masak guna rice cooker ajer, senang keje hehehe...

2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Balas

salam Lina pg..pe kabar?sedapnya nasi beriani..mintak izin copy resepi yer..TQ

lina_pg said... Balas

kak atie> salam kak atie,alhamdulillah..sihat..resepi yg ditepek kat blog ni sudah dihalalkan..silakan..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...