Puding Tembikai

By LiNa_Pg - Monday, May 30, 2011

Assalamualaikum...
Alkisahnya satu hari tu dok merayau2 kat alam maya ni tetiba ternampak kat tingkap umah kengkawan puding tembikai yang cantik ni.Apa lagi terus terjahlah..sungguh mempesona kejadian puding tembikai tu.Dalam hati berkata2 harus dicuba ni...Tapi dalam harus dicuba tu dan jugak peram dua minggu kot hehehe..tunggu angin kerajinan dulu hehehe
Kalau resepi asal 'tembikai' ni ada biji, tapi 'Tembikai' saya ni jenis seedless benih kacukan kot hehehe.Ekceli malas nak godek2 boh kaler itam tu, pastu cincau@lengkong pun tadak.Memula ingat nak boh chip coklat tapi tak jadi sbb chip coklat cair dalam larutan agar2.Seb baik saya wat experiment dlm bks kecik dulu.Kalau tidak, habeslah lapisan merah akan bercampur..resepi ni saya ambil dr blog Cendana Kasih.Terima kasih byk2.Untuk rcp asal bleh rujuk di blog Cendana Kasih ya.Sy tepek kat sini untuk rujukan saya sendiri.

 ada yang teringin tak??sila bawa piring masing2 ya..
 sedap makan sejuk2..lemak dan manis sedang jerr..

PUDING TEMBIKAI

Bahan-Bahan:
  • 1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
  • 2 keping roti gardenia *
  • 6 cawan air (4cwn air) 
  • 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
  • 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
  • 1 cawan susu cair (sy tambah) *
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • cincau dipotong kecil (sy xboh)
  • sedikit pewarna ijo/merah (sy tambah stoberi emulco)
Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan ijo (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
  5. Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan ijo tadi. Biar keras sedikit
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi.Biar sejuk.Simpan ke dalam esbok

  • Share:

You Might Also Like

24 comments

  1. Assalam Kak Lina, hari ni awai terbang sini dapat ler tapau byk skit puding ni...hehe

    sedap tul nengoknya ni.....kemas dan cantik jer tersusun rapi..bilala saya nak rajin memuding ni yer..:)

    ReplyDelete
  2. akak..cantik kemas je potongan puding tu. teringin jugak nak buat.rasa sejuk je masuk tekak ni.

    ReplyDelete
  3. fuyoo,.nampak sedap,.wanna try later,.=))

    ReplyDelete
  4. lina cantik menarik,psst potong guna ruler ke?heheheh

    ReplyDelete
  5. nak cuba jugak ni tapi macam biasa la kena tunggu angin kerajinan..hehe :)

    ReplyDelete
  6. klu lina amik ms dua minggu, kiter ghase mau amik masa dua bulan baru sampai seru buat... silap2 dua taun... hihihihi.... klu bab puding na buat mmg cantik potongannyer!!

    ReplyDelete
  7. Assalam..lambat sampai, dah abis puding nieza angkut huhuhu..

    cantik je potongan puding tu, betul kata hana n chik mi tu

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Lina,
    waduh tergodanyaaaaaa...teruja nak membuatnya...mmng betul2 menawan buat hatiku tertawan...nak wat gaklah...

    ReplyDelete
  9. salam dear...

    waduhh! cantik bangat puding tembikaimu iteww...nak 2 potong, boleh?

    ari ni kte pun ingat nk wat puding tp mood malas ni interframe lak...hehe

    ReplyDelete
  10. nieza> ni meti terbang naik jet sbb tu cepat jerr sampai.

    umah akak ni,kalau puding mmg cukup laku.sat sj dah licin.kalau kek tu slow sket

    ReplyDelete
  11. izah> tu la akak pun jatuh chenta pestaim tgk,tu yg godek2 wat jugak

    ReplyDelete
  12. nurul> mmg sedap..cubalah

    kak mimi> tq2..potong guna pemotong agar2 tu..

    mr.yie> hehehe bila angin rajin mai,bleh la try

    ReplyDelete
  13. hana> tu la dan peram gak 2mggu rcp ni..pepon tq ya hana

    kak rosa> wslm,tu la awat mai lambat?nieza dah tapau suma hehehe

    ReplyDelete
  14. azmiezas> tq dear

    nazrah> tenkiu2

    yatie> cepat2 pi buat..cantik dan rasa pun mmg sedap

    ReplyDelete
  15. DJ> wslm dear..puding bese2 jer tu,tak lah cntik cam tuan punya asal tu

    ala DJ tu dlm 'M' tu cam2 menu kuar

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum lina...Puding tembikai ni ada lg tak? x tahan le tengok je, mesti kena makan ni..meh la sini 3 potong..cantik la sgt & mmg sedap mkn time cuaca panas2 gini kan!

    ReplyDelete
  17. cantiknya alahai sayang nk makan..sana sini org memuding je..maklumle cuaca panas kan..hehe..kiranya ni tembikat takde biji le kan..mahai tuh..kekeke

    ReplyDelete
  18. cantik, kemas..tentu sedap,nak 1! :)

    ReplyDelete
  19. salam lina kak ilah amek semalam hari dah buat hehehe lagi cepat kot hehehe..best tak muak sbb tak de teluqqqq...t.kasih ubah suai yg enak..

    ReplyDelete
  20. azlina> puding tu suma dah arwah lama tu..tu la la ni cuaca panas sangat,makan yg sejuk2 baru best..

    ReplyDelete
  21. anna> hehehe tu la pasai.seedless

    Del> tq2..sedap tau..

    ReplyDelete
  22. kak ilah> kak ilah nyer pun cantik menawan

    ReplyDelete