Wednesday, May 18, 2011

Talam Marble

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera suma...
Alkisahnya di suatu petang saya dok sibuk ngemas2 gobok.Tiba2 tergolek lah seketoi tepung hoen kwen.Alahai ada lagi rupanya tepung ni.Bila tengok jer tepung ni dalam paler dah terlintas mesti masa beli dulu (dah lama sangat la tu hehehe) nak wat kuih Talam Marble.Seingat saya Talam Marble ni saya wat masa mula2 berjinak2 ngan myR.Sepintas kilat kugodek2 kuih talam ni.Cepat dan ringkas jer cara nak sediakan kuih talam ni.
saya wat setengah adunan jerr..sedap rasa lemak n manis sedang2 jerr.Untuk rcp asal bleh tgk kat myR
RESEPI TALAM MARBLE 
Bahan-bahan (5 orang)
  • 100 g tepung Hoen Kwee (putih)
  • 3/4 cawan gula
  • 1 liter santan
  • secubit garam
  • 2 sb serbuk koko 

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
  2. Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
  3. Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang yg dibasahkan terlebih dahulu.Sejukkan.
  4. Siap utk dipotong dan dihidangkan.
  5. Cara2 ke 3 hendaklah dilakukan dgn cepat krane adunan cepat mengeras

14 comments:

izahdaut said... Balas

cantiknya marblenya tu..
memang teringin nak rasa kuih talam marble. tapi tepung nya slalu lupa nakk beli

Mama Hawa/Mama Nani said... Balas

Aah lah Lina :) Cantik jer marble nyer

Kak Rosaliza said... Balas

comelnya marble tu..kaler koko tu cun je...sedap lemak berkrim

Chik Mimi said... Balas

kite pun ade tepung tu duk tergolek dalam gobok boleh anto ke lina aci dok?)

Nieza said... Balas

Assalam kak, wah cantik rupa talam akak tu...sedapnya...antar ler sini skit kak, saya ni mood mskx2 belum mai lagi ni....lama cuti msk malas la pulak...hehe

Anna Qawina said... Balas

cantiknya...santan lak takde..hehee

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

kalau kuih diperbuat dari tepong honkwe tu mesti sedapp..

KakAsma said... Balas

mesti sedap nie,simple ajer nak buat...boleh buat nanti

lina_pg said... Balas

izah> marble amatur je tu..tak reti nak wat spider web pun,sedap tau kuih talam ni

lina_pg said... Balas

mama hawa> tenkiu..

kak rosa> yg koko tu serbuk koko+sedikit choc emulco.calit ujung sudu jerr

chik mimi> sama la kita..peram tepung tu bukan main lama lagi..

nieza> yuhu...missed u dear..

lina_pg said... Balas

anna> saya guna santan kotak jerr,memula nak belasah guna susu cair jerr,tp takut rasa dia lari plak..

madiha> betul tu..wangi jer kuih ni..harum semerbak time dok kacau

lina_pg said... Balas

kakasma> mmg simple dan tak byk bahan,yg penting sedap..

Ummi said... Balas

Woooowww Lina, mengancam sungguh marble talam Lina tuh...bikin tekak terliur nak merasa...

lina_pg said... Balas

kak ummi> kak ummi jgn ouji lebih2 nnt kembang setalam lak hik3.

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...