Sunday, July 10, 2011

Gulai Nenas Ikan Kering/Masin

Assalamualaikum suma...
Seronok kan kalau ujung minggu boleh bergolek2 santai2 kat umah..tak yah penat2 gi keje..bestnya kalau esok cuti lagi hehehe. Tak kuar ke mana2 ke ari ni.Kami sekeluarga nak kuar jap di shopping barang2 dapur.Cuma hari ni lambat sket kuar.Tak JJCM la..bosan gak asyik makan kat luar.Hari ni rajin sket turun padang masak hehehe.Menu simple jer gulai nenas ikan kering tp saya campurkan sekali ngan ikan talang masin.Memang sedap sangat.Buah nenas lak memang manis yang adik angkut dari kampung.Nenas madu kot...Agak lama jugak saya tak masak gulai nenas ni..seronok gak tengok my laling mkn berambah..maklumlah dia pun baru kebah demam jerr.Tak sangka plak anak2 pun makan gulai nenas ni.Memula tu ceduk kuah jerr, tapi bila tgk ikan talang tu tadak tulang, pakat ceduk gak la seketoi sorang.Buah nenas pun amek gak la 2ketoi sorang..amek ati mama depa her tuh..eh..dok sat mai ceduk lagi buah nenas tu..mmg depa makan la tu...Resepi suma dah tau kan? Cuma tips dia buah nenas tu kena celur dulu.kalau tak celur nnt jus dia akan menjejaskan rasa kuah/gulai nanti.Yang lain2 tu sama jerr tadak secret recipe pun..
hmm..sedapnya gulai nenas ikan kering/talang masin ni..

15 comments:

Deliah's Deli said... Balas

masak lemak..letak plak dlm pinggan bunga kangkung..nostalgic kak! :)

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina...akak slalu msk menu ni, mmg sedap la tp kena nenas madu baru ngam kan! owh kena celur dulu ke? akak slalunya hentam masuk terus je, tp msk kejap trus tutup api...lauk ni mmg penambah selera & penambah berat bdn.. :)

lina_pg said... Balas

Del> hehehe..masakan kampung boh lam pinggan antik.Baru nmpk lebih authentic kan?

lina_pg said... Balas

azlina> wslm kak..bleh jer main lebur gitu, tp tips bonda saya..dia celur dulu,kalau tidak kuah akan jadi manis...bercampur jus nenas.

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam sedapnya tgk gulai neneas tu, tgh lapar ni tak lunch lg, bab sini sepinggan

wachak said... Balas

assalam kak lina

bila tengok nenas, kecur air luir tapi x bleh makan nenas, pantang ..

akak guna kunyit per tu. cantik kaler kuning nya :D

lina_pg said... Balas

kak rosa> wslm..aik nape xlunch lagi..dh lambat ni..bz sgt ke?nnt eh..soh dak maisarah gi anto

lina_pg said... Balas

wachak> wslm wa..oic pantang mkn nenas..sakit tekak ke?akak gn kunyit serbuk adabi jer

ijayuji said... Balas

Salam kak lina! kalau kita kan mkn nenas dulu baru makan ikannyer hihihi...sedap kan masak gulai2 mcm niii letak nenas kita suke!

lina_pg said... Balas

ika> wslm ika,lauk2 kampung gini mmg sedap..kena la dgn tekak kampung akak ni hehehe

Kak Rose said... Balas

lama dah x buat gulai nenas ikan masin ni... sedapnya, kecur air liur lagi...

Adry@Daun said... Balas

My feberet....gulai ikan kering+nenas (timun atau kacang pn best gak). Nenas yg plg best utk mcm ni ialah nenas yg matang..blm msk sbb rasanya yg masam..

HaSue said... Balas

sedapnyaa..mmg menyelerakan menu2 kampung ni..

baru2 ni masak nenas gak..x sangka budak2 ni suka lak..hehe..
tp gulai yg cincang laa..kalo seketui2 mak bapak budak yg lambat sket.hee..
terliur laa tgk gulai akak nih

Wanieyra said... Balas

salam kak lina....

mmg feberet ira ni..... kalau makan ni, lauk laik tak de pun tak pe..

nOOrsha said... Balas

salam k lina.. uhuhu sedapnye!~ ni yg mkn nasik bertambah2 ni kak.. ade sambal belacan lg, fuhhh.. mmg meletop :)

kak, nanty sggh blog sy amik tag n aaward k.. tq :)

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...