Tuesday, July 26, 2011

Maisarah Hospitalize

Assalamualaikum...
Sian betoi ngan besday girl tecik ni.Dah la demam di hari jadi pastu kena masuk spital lak.3 hari gaklah berkampung kat spital tu.Cukup membosankan huhuhu.Malam Ahad lepas kami bw Maisarah gi klinik sbb ada ruam/bintik kat badan dia.Sian lak nmpak gatal..ingatkan campak ke ruam panas ke sbb cuaca jerebu kat Penang ni.Nak amek la cream sapu atau ubat untuk dia.Sampai kat klinik doktor tanya dia ada demam tak?Memang ada demam 2-3ari lepas.Doktor kata bukan campak tapi tapi dia suspek yg worse kes dulu.Suspek denggi, kat penang ni banyak kes denggi.Tapi naluri ibu berkata ni bukan denggi mayb ruam saja.So doktor wat refer letter utk ke hospital.Time tu baru kol 8.30pm.Si Nisa ngan abglong dok kat umah lom makan malam lagi.Sian lak kat anak2 yang kat umah plak.

Ingatkan pi spital amek darah, terus bleh balik.Rupanya procedure hospital kalau amek darah kena admit la plak.Lama gak proses admittance tu.Dekat kol 10pm br doktor yang ON CALL datang.Pas amek darah, doktor kata lagi sejam bleh tau results.Sementara tunggu blood test resullt tu, my laling blik jap anto nasi untuk anak2 kat umah.Siannya kat deme berdua tu kelaparan.Dekat kol 11pm result dh kuar.Alhamdulillah -ve.Tapi Maisarah xleh balik sebab kena pantau lagi.Kalau demam naik mmg kena amek darah lagi esoknya.
Alhamdulillah sepanjang malam tu Mai tak demam tapi meragam sket sbb sakit tangan yang kena cucuk tu.Meraung gaklah tengah2 malam.Sian kat baby mama ni.Setiap 4jam kena makan ubat, cek suhu dan blood pressure.

Esoknya, doktor dah stop ubat demam..tp menten cek suhu dan tekanan darah.Maisarah ni jenis aktif..Bila doktor tengok keadaan dia camtu lagi konfiden 90% bukan denggi.Dia kata demam rushella (campak tipu)Tapi doktor kata kalau petang dia nampak very tired dan demam datang balik kena amek darah lagi.Bila petang Maisarah byk tido kurang bermain.Susah hati bila tengok dia camtu...mayb penat sket kot.Dah puas tido dia bangun dan main2 cam biasa.Lega rasanya..
Petang tadi kol 3pm camtu dah bleh discharge.Dia bukan main seronok lagi boleh balik umah.Agaknya rindu ngan umah dia hehehe.
susah hati bila tengok dia tido..Tangan tu ada tiub amek darah kena bandace sbb dia suka gigit.Selalu kena wat dreesing abes koyak rabak bandace tu dia gigit..ganaz tul dak tecik ni
 budak baik..nurse puji dak tecik ni baik..tengok jerr nurse ngah amek blood pressure

16 comments:

Cheq Sue said... Balas

siannya maisarah asik kena cucuk je amik darah... jaga diri bebaik ye mai sayang... kesian kat umi tu...
** sabar ye kak lina... sekarang tgh musim x sihat ni...

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam alolooo siannya dak tecik tu, oh dak kecil pun amik tekanan darah juga ke, hehe akk x prh tgk. kesiannya bila kena cucuk2 tu, pasni maisarah kena kuat kan semangat ya...muahhh syg dia.

lina_pg said... Balas

ceq sue> tu la kecik2 dah kena cucuk amek darah.seb baik dak kecik kuat semangat..tima kasih ya cheq sue

kak rosa> wslm..dak kecik pun kena cek tekanan darah gak cam org dewasa..tp dia relek jerr time misi dok cek tuh

Zaliedana said... Balas

Ala siannya maisarah..Akak maisarah mask spital mana..Sy weekend baru nih g melawat member kena denggi kat blk pulau,punya lah ramai yg kna denggi,kat kwasan nih depa selalu sembuq asap tuh,punya lah byk,rasanya kalo nyamuk xmati,org yg kojol dulu,hehe..Skang nih maisarah dah ok ke kak..Sian kan kecik2 kna amik darah bagai..

HaSue said... Balas

sibbaik negatip kan kak..mmg risau jer budak2 ni demam..lagi2 kalo suspek denggi gitu.mana nak risau anak2 yg lain lg.
alhamdulillah maisarah x apa2..semoga cepat sembuh sepenuhnya yer cayang..zhariff selsema lak skrg ni.asik nak minta peluk je..hehe..
comel maisarah..tahan lasak orgnya. :)

lina_pg said... Balas

CT> maisarah masuk hospital pantai..sbb byk kes kat png ni lah dia pun jadi suspek sekali.Seb baik bukan..tp tu lah sian dak kecik tu kena amek darah

hasue> Alhamdulillah -ve sue..kami mmg risau bila doktor suspek denggi.La ni musim org dmm n selsema,moga zhariff cepat sembuh.Nnt bleh main sama2 ngan Maisarah

ayunalisa said... Balas

alhamdulillah...smg maisarah cpt sembuh spnuhnya..cian dia..tecik2 lg dh kna cucuk amek drh..sakiiitt...

lina_pg said... Balas

ayu> alhamdulillah dh sihat..tulah time kecik kena amek darah sbb kuning.Setahun pun kena cucuk lagik..

Ummi said... Balas

Assalam Lina, kesiannya akak tgk Maisarah yg cumiiiilll tuuu...moga dia cepat sembuh hendaknya....sabar byk2 ya lina...dugaan biasa kita sebagai ibu.. :)

ezzyra said... Balas

kesiannya kt baby...sekarang dh ok la eh...sori la,ucu x dan nk p tgk baby...

Mamasya said... Balas

Sian Maisarah kena cucuk utk ambil darah tp Alhamdullilah Maisarah dpt keluar cepat hospital...moga cepat semboh.risaukan bila anak-anak tak sihat...

Naz said... Balas

Assallamualaikum Kak Lina...

Alhamdulillah bukan sakit yg serius ye Kak.. Sian dak tecik Maisarah... Hati kita ni kan kak, walau demam biasa pun dah risau..apalagi kalau yg > worse kan... Minta Allah peliharalah anak2 kita ni dr segala perkara yg x diingini...
Happy birthday utk Maisarah... Aunty Naz teringin sgt nk bawa Maisarah yg di sini jumpa Maisarah yg di sana..

armouris said... Balas

lagi info tentang ruam panas di SIHAT SELALU - Ruam Panas

AZLINA said... Balas

Cian tengok Maisara kat wad tu,kena cucuk ambil darah pulak tu mesti sakit...Alhamdulillah dah discharge..Bior cepat sembuh yea cayanggg...

ZarinAziz said... Balas

tersentuh tengok wajah sicomel ni...semoga maisarah cepat sihat ye dan bole main spt biasa...amin

lina_pg said... Balas

to all> terima kasih atas doa kalian..alhamdulillah maisarah dah sembuh dan kembali aktif.Esok(29Jul)kena pi follow up kat hospital

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...