Assalamualaikum...
Hasil adaptasi ayam kicap pedas madu karipulai.Kalau ikut sebutan org Penang ni ialah karipoley bermaksud daun kari. Kali ni wat versi udang lak. Memang sedap..cukup mabeles. Si Nisa siap kata abah lenkali beli udang 2kg baru cukup. Huish tak puas makan lagi tuh...Terima kasih buat kak Ina Terminal Hijrah atas resepinya. Kalau nak tengok ayam, bleh tengok kat SINI
gambar kucar kacir sket..sbb anak2 xsabo nak makan
RESEPI UDANG KICAP PEDAS MADU KARIPULAI@DAUN KARI
sharing :http://linapg.blogspot.com
BAHAN BAHAN
- 1kg udang kertas size sederhana
- 1 biji bawang besar di hiris2 nipis
- 3 tangkai daun kari
- 2 biji buah tomato dibelah 4 setiap satunya
- 10 ulas bawang merah dikisar
- 6 ulas bawang putih dikisar
- 1 inci halia dikisar
- 2 batang serai ketuk (linapg tambah)
- 2 sudu besar cili kering kisar (linapg gn cili giling)
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar madu
- 1 sudu besar kicap pekat (linapg gn kicap Mahsuri)
- 1 sudu besar kicap manis (linapg gn kipas udang)
- 1 sudu besar gula (xboh)
- 1 biji cili merah/ijo - potong serong (linapg tmbh)
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk kunyit
CARA MEMBUATNYA
- Lumurkan udang dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan sekejap. Angkat & toskan
- Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar,serai & daun kari sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili giling dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
- Masukkan sos tiram dan madu, kicap pekat, kicap manis kacau2kan lag.
- Apabila kuah sudah pekat, masukkan udang yg telah digoreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
- Terakhir baru masukkan buah tomato/cili merah dan kacau2kan lagi
- Apabila sudah nampak sebati bolehlah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.
15 comments
ish...mai nak mkn tengahri ni..hehe
ReplyDeleteAS-SALAM
ReplyDeletehaisssshhh...sedapnye udang tu..sungguh menyelerakan ni..
Huihh ayat nisa tu tak tahan. Tambah lagi 1kg hantar umah auntie yea.
ReplyDeleteAssalam, memang nampak sedap snagt udang kicap karipulai tu, terasa2 kemanisan dan kesedapan udang tu,, tu lah nisa suh mama buat banyak2 pas tu pos kat makngah sekilo,
ReplyDeleteUdanggg???? Huhuhu...
ReplyDeleteTu je komen utk n3 udang ni..hehe..
anna> meh2..sila bawa pinggan sendri
ReplyDeleteady> wslm, mmg sedap sangat udang ni
kak sam> nisa ni mmg suka sgt mkn udang..dia la tukang ratah
kak rosa> hehehe..Nisa kalau 2kg udang besaq ni pun bleh abess
Adry> hahaha..siannya xleh mkn udang.Ni size kecik jerr..lenkali kena beli shrimp.Bleh mkn kot
Assalamualikum akak..Wahhhh terliur saya tengok udang ni...emmmm sedapnya
ReplyDeletesalam kaklina...saya sekarang ni tengah duk suka makan masak kicap..tengok lauk akak ni rasa nak tukar menu lak hari ni...hehhehe....udang kalau dpt meratah memang sedap..tapi saya tak leh makan byk..nanti gatal hidung...hehehhe
ReplyDeletesue@nanie> wslm,sedap tau udang ni..cubalah..
ReplyDeleteQ> wslm Q, kalau suka masakan kicap kn try rcp ni tp gn ayam..mesti Q suka
ReplyDeleteAssalamualaikum Lina...lama akak tak mai sini, dok sibuk x abis2. nampak sedap betui la udang msk kicap tu, next time akak pun nak try udang pulak..cemuih la kan mkn ayam ni.. :)
ReplyDeletebila la nk dpat merasa...hehe..
ReplyDeleteazlina> wslm, tak kira udang atau aym, rcp ni ttp mndpt smbutn.tengs ya
ReplyDeleteezzyra> meh la cni..br bleh mkn hehe
ReplyDeletesdpnye.. nk try bt pn byk sgt bhn2..huhu
ReplyDelete