Assalamualaikum...
Puding trifle sebagai pemanis mulut untuk berbuka.Sangat simple..teringin mencuba dipersilakan.Arini malas nk mengarang huhu..
wat dalam bekas ni senang nk makan..amek sorang satu hihi.Ada belen lagi sket..boh dalam casserol lak.
RESEPI PUDING TRIFLE
Bahan-BahanBahan A (Lapisan Kek)
- Swiss roll secukupnya
- Air dari jus koktel
- Swiss roll dipotong setebal 1cm.Masukkan ke dasar mangkuk.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.Tekan2 sket supaya padat.
- Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll.Tujuan supaya lapisan kek agak moist.Ketepikan
- 1 cawan rata tepung kastad
- 1/2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 tin air (sukat guna tin susu cair)
- 1 tin buah2 koktel (LiNa Pg asingkan buah dan jus)
- Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.Kastad akan kelihatan sedikit meletup2.Tutup api.
- Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek (Bahan A)
- Susun buah koktel ke atas adunan kastad LiNa Pg ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung.Sejukkan sebentar.
- 1 paket crystal jelly LiNa Pg gn brand nona
- Tuangkan serbuk kristal jelly ke dalam periuk , masukkan air (mengikut sukatan di belakang paket tersebut).Kalau brand nona 400ml.
- Kacau hingga larut.
- Curahkan ke atas lapisan kastad.Tuang dengan perlahan2 supaya lapisan kastad dan jelly tidak bercampur.Sejukkan sebentar sebelum didinginkan ke dalam peti ais
21 comments
puding triffleeeeeeee,peberet kita :D
ReplyDeleteassalam lina..cantiknya puding trifle lina..acik pernah cuba buat ni..sekali jadi lembik..sekali jadi keras..nak kena cuba dan ikut betul2 resepi lina ni..tima kasih lina
ReplyDelete@Mek Onie
ReplyDeletemy peberet too
@Acik Erna
ReplyDeletewslm acik, saya suka yg tak keras n tak lembek sangat, yg sedang2 saja...(cam lagu iwan dangdut lak hihi)
Simple dimple.. tapi cantiknya double!
ReplyDeleteMengancam..!!!
ReplyDeletesesuai betul utk berbuka...
ReplyDeleteSedap utk buka posa ni, kek tak ada , lain2 bahan semua ada, kat umah akk laku puding ni anak2 suka
ReplyDelete@Amie
ReplyDeletehehe biasalah simple dimple cam orangnya jugak
@Gee®
ReplyDelete:)
@Azian Nd
ReplyDeletememang sesuai..tambah lak yg sejukkk
@EmbunRosaliza
ReplyDeletekak rosa, tadak kek wat 2 layer bukan trifle..tp ok gak tuh
bestnyer berbuka ada dessert..
ReplyDeletekat rumah kalau buat dessert kurang laku.. anak2 tak suka sgt.. tp kalau kuih2 masin/pedas laju je...
Salam kak lina :) sedapnyer!! tun pun ada beli fruit cocktail nk wat trifle.. xterbuat lagi.
ReplyDeleteassalam lina
ReplyDeleteemmm sedap makan desert time berbuka
akak baru ambil resepi puding karemel awak he hee tqq
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteDezet ni kadang2 ada kadang tadak pun.Tengok ssempat ke tak, kadang malas yg lebih.Anak2 sy suka kalau puding ni.Kuih tradisional tak bape reti makan lak..
@tun_telani
ReplyDeletewslm, kak lin apun lama beno peram koktel n kristal jeli tuh...
Alhamdulillah dah selamat dah hihi
@mama sara nur
ReplyDeletewslm, sedap kalau dapat dezet time buka, pemanis mulut ler katekan hihi.
Terima kasih nuri sudi cube rcp puding karamel tu..harap kena ngan taste
hamboi...hamboiii...jiwa kacau plak tgk puding trifel nih...
ReplyDeletedah lama nak buat trifle ni, tapi tak terbuat2 jugak. tq share resepi. nanti saya nak cuba jugak lah.
ReplyDeletekite nak tanye sukat cawan untuk tepung kastard tu guna cawan matriks atau cawan minum je? terima kasih.
ReplyDelete