Assalamualaikum...
Menu bekfast pagi ni, kemarin wat gulai ayam, pas dinner tengok masih berbaki kuah gulai ayam tu, terus terfikir nk buat roti jala.Dah lama benar tak makan roti jala sejak pandai buat Roti Puri hihi.Cam dianak tirikan pulak.Kalu dulu, asal buat gulai ayam, petang mesti disusuli ngan roti jala..sekarang ni kureng rajin nk menjala hihi..Malam tadi gigih jugak la 'menebar jala' membuat roti kirai/roti jala ni.Memang 'ke laut' lah hasil jalaan orang tak bape nk pandai ni huhu.Kalau tengok hasil rakan2 blogger lain nampka cantik dan kemas jer petak2 tu macam2 ukur ngan ruler jer.Tapi tak mengapalah janji sedap di tekak hehe (Ayat tak leh blah punya kabe line).
Meh la kite semak resepi.Ekceli senang jer kekdahnya..cair tambah jer tepung, pekat sangat tambah air sket2..gitu ajer lah...
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan cecair (LiNa Pg gn 1/2 cwn susu cair+11/2 cawan air)
- 1 sk garam
- 1 biji telur
- 2 sb minyak masak/butter cair
- Satukan semua bahan ke dalam blender dan blend sebati
- Masukkan pewarna kegemaran.Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala (LiNa Pg gn acuan botol muncung 3) Boleh refer SINI
- Panaskan kuali non-stick pan (LiNa Pg gn pemanggang ajaib jer-bahagian penutup yg licin tuh, kalau bawah ada line2 kan)
- Kirai/jalan adunan ke atas non-stick pan, biarkan selama 1minit (hingga masak).Kemudian angkat.Lipat/gulung
- Sedap di makan bersama GULAI AYAM.
22 comments
terpegun saya tengok roti jala tu.sgt2 menarik tertarik
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletebest juga breakfast dengan roti jala ni..selalu bulan posa ja baru dapat makan..hehe..
Assalamualaikum..
ReplyDeleteselamat pagi.. :) nani datang nak share makan pagi kat sini.. bestnye makan roti jala... kat kedai area ofis nani ni ada org jual roti jala.. masak panas2 lagi serve kan kat customer.. sebijik 50sen.. tapi nani suka makan yg buat sendiri je.. :) lagi santai.. sbb nak makan relaks2 kat rumah ngan anak2 kan..
Salam kak lina..wahh..meriahnye roti jala ni..dah lame sy xmkn roti jala..
ReplyDelete@inazamri
ReplyDeleteLintang pukag jer tuh roti jala saya, amklumlah keje nk cepat.Kalau wat cermat sket mesti lagi cantik
@Bbwana adienia
ReplyDeletewslm, kat pasar malam tadak jual ke wana?kat Penang ni ada gak org meniaga roti jala, tp tu la buat sendri lagi sedap la bagi akak, tp kalau tingin beli jugak haha
@JaSSNaNi
ReplyDeletewslm Nani, murah jugak tu 50sen sekeping.Kat Penang selalunya dijual ngan kari ayam rm3.00-rm3.50
@AhliaSaleh
ReplyDeletewslm, samalah akak pun dah lama tak buat (ada gak makan-beli punya hihi)
Zila yg versi tikar x pernh buat lg..botol muncung tu dh lma bli..x rasmikn lg lina..entah bila nk guna.
ReplyDeleteAssalam lina..pandai lina buat...acik nak mengaku disini..malu ni..tapu tak pe la bak cerita..acik x pernah buat roti jala.beli je..tapi suami acik pernah la buat..sekali ke dua kali acik dah lupa
ReplyDelete@zila norazila
ReplyDeletesamalah zila, ni pestaim buat versi petak camni.Selalu buat yg old fashion hehe..tu pun dah berzaman tak buat hihi..
Acaun muncung tiga tu pun baru rasmi, beli setahun lepas kot
@Acik Erna
ReplyDeletewslm acik..bolehlah versi herot petot kih2..
ni pun 2-3 biji gak lingkup sementara nk pandai guna acuan baru..last2 baru comey sket..tu pun adunan dah nk abes
Salam Lina,sedapnya roti jala..rajin buat kaler2.K.atie pon sama gak,klu buat roti jala...guna pemanggang ajaib gak :)
ReplyDeleteAslmkum Lina
ReplyDeletecantik roti jala itu...letak warna.
sama di rumah....kalau ada kari pasti buat roti jala...maklumlah anak no 2 peminat tegar roti jala...hi...hi.
Sedapnya roti jala tu, cantik petak2 mcm ni, anak2 kat umah ni pun suka tapi mamanya tak berapa rajen heheh, nnt posa la buat hehhe
ReplyDeleteDah try buat. Sgt sedap. Anak2 suka sgt. Terima kasih
ReplyDeletewife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap
ReplyDeleteSalam Lina...mcm mana cara buat 2 color tu..color dia tk bercampur masa menajala...
ReplyDeleteSalam Lina...mcm mana cara buat 2 color tu..color dia tk bercampur masa menajala...
ReplyDeleteSalam Lina...mcm mana cara buat 2 color tu..color dia tk bercampur masa menajala...
ReplyDeleteSalam Lina...mcm mana cara buat 2 color tu..color dia tk bercampur masa menajala...
ReplyDeleteSalam kak thanks share resepi ..nampak sedap lembut n gebu :)
ReplyDelete