Assalamualaikum...
Menu peberet anak2..kalau masak ayam mesti laju jer depa makan, tak kiralah menu masakan apa sekali pun.Gulai ayam ni, kalau dipanaskan lagi sedap.Ada belen kuah bolehlah buat cicah ngan roti pulak.
seeedapppp
RESEPI GULAI AYAM@KARI AYAM
By: linapg.blogspot.com
Bahan - Bahan:
- setengah ekor ayam (linapg potong kecik2)
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 2 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1cm halia (tumbuk)
- 1 batang serai (ketuk)
- 1 kotak santan pekat 200ml
- 1 paket rempah kari daging (jadikan pes)
- Rempah 4 beradik
- Asam keping
- minyak utk menumis
- Air secekupnya
CARA2
- Tumiskan rempah 4 beradik dan serai hingga wangi.Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga garing.
- Masukkan pes rempah kari, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, gaul sebati hingga keluar jus ayam. Masukkan sedikt air (agak2 paras ayam)
- Masukkan juga asam keping, garam dan perasa
- Apabila ayam agak2 sudah empuk, masukkan santan.Tambah air jika nak lebih kuah.
- Kacau selalu hingga kuah mendidih.Sesuaikan rasa, tutup api
8 comments
wahhhh... sedap2.. febret nih... cecah ngan roti pun sedap nih
ReplyDeletegulai camni kalau dapat pekena dengan nasi dagang sedap ni kak lina... adehhhhhh teringin la pulak
ReplyDeleteNampak pun sedap jer. Cicah roti jala pun sedap
ReplyDeletenak kari sikit kak..nak cicah roti..hehe
ReplyDeletezaman sekarang, ayam menjadi menu masakkan harian..
ReplyDeleteTerima kasih semua atas komen kwn2..
ReplyDeleteanak saya pun suka makan ayam,termasuk la emaknye juga..hehe
ReplyDeletesedap menu wajib setiap minggu, ank2 semua suka
ReplyDelete