Assalamualaikum...TMK ni tdak lain eh..syik2 masak2 kar jerr.Bukan aa,senang bleh simpan sahur sekali.Kalau masak goreng xsedap lak kala panaskan.Takmo bebel panjang meh tengok pic n semak resepi.
isi ikan susu ni manis dan sedap tapi ada tulang halus cam tulang ikan terubuk.Kalau makan ken hati2 takut tercekik
KARI IKAN SUSU
By : linapg.blogspot.com
Bahan - Bahan:
- 1 ekor ikan susu (500g)
- 2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes)
- 1 sudu kecil serbuk kas-kas
- 1 sudu kecil halba campur
- 2 sudu makan cili giling
- 1/2 labu bawang besar (dihiris nipis )
- 6 ulas bawang merah ( tumbuk )
- 2 ulas bawang putih ( tumbuk )
- 1 cm halia ( tumbuk )
- 2 biji cili merah
- 1 biji buah tomato dibelah empat
- Daun kari
- Kacang bendi
- Minyak
- Air asam jawa
- Garam dan perasa
- Air secukupnya
- Tumiskan bawang besar, daun kari dan halba campur hingga sedikit layu dan wangi masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.
- Masukkan cili giling tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak
- Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
- Masukkan air ikut suka banyak mana.Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.
- Kemudian masukkan ikan,biar mereneh sebentar.
- Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api
5 comments
Assalam, selalu nampak rumah amie msk ikan susu ni, tu la akk x pernah beli lagi, takut tulang, budak2 susah nak mkn.
ReplyDeletenampak sedap kari ikan susu tu
Selamat berpuasa Lina.
ReplyDeleteKari mmg fav saya....cicah dengan lempeng pun sedap.
kak rosa> wslm..pestaim gak masak kan susu ni,rasa sedap tp tang tulang halus bercabang u cheq tak gemar sangat huhuhu
ReplyDeletenirzie hany> selamat berpuasa juga buat norzie, betu cicah lempeng kelapa sedap tuuu
ReplyDeleteAssalam lina salam ramadhan almubarak ,akak pun baru je cuba ikan susu ,buat bako sedap rupanya isi dia heheh
ReplyDelete