Tuesday, July 24, 2012

Puding Sagu Gula Melaka

Assalamualaikum
Enti pertama di bulan Ramadhan.Di kesempatan in saya nak ucapkan selamat menjalani ibdah puasa buat semua pengunjung TMK.Sebenarnya agak kebizian sket ngan urusan seharian.Hari ini buka blog tengk visitor wow..surprised ..ramai jugak, tu yang semangat nak hapdet hehehe pastu follower pun dah mencecah 1000 org.Terima kasih semua atas sokongan kalian.
Puding Sagu Gula Melaka ni saya buat masa first day puasa, ni pun atas permintaan kakak, dia suka sangat makan puding sagu ni.Resepi masih yang sama
this time malas sket..wat satu kaler jer.
RESEPI: PUDING SAGU GULA MELAKA
By: linapg.blogspot.com

Sagu:
  • 1cawan biji sagu (warna putih)
  • 1 liter air
  • 1 helai daun pandan simpul
  • Pewarna kegemaran
Cara-Cara:
  1. Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan
  2. Didihkan air bersama daun pandan.Masukkan biji sagu ke dalam air yg mendidih tadi
  3. Masak hingga sagu nertukar jernih.tutp api dan biarkan seketika
  4. Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir.Untuk buang kanji
  5. Bahagikan sagu kepada beberapa bahagian.Titiskan warna kegemaran masing.Kacau guna garfu
  6. Masukkan ke dalam acuan.Sejukkan
  Untuk Manisan
  • 1 ketul gula melaka/gula nipah/gula kabung
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan air
  • 1 helai daun pandan simpul
Cara-Cara:
  1. Satukan suma bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemidian tapis
Untuk menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan susu cair dan juga kuah gula melaka.

Note: Puding ni sedap dimakan bila disejukkan beberapa jam.

14 comments:

EmbunRosaliza said... Balas

nyaman mkn sejuk2. kat rumah ni ada je sagu, nk buat yg mls huhu

Nieza said... Balas

salam ramadhan kak...bz yer.saya pun jarang gak bw lately ni. tgk puding sagu akak ni terguda lak..nanti nak cuba lak buat:)

lina_pg said... Balas

kak rosa> seb baik kat umah ni suma makan, jap jer licin suma

lina_pg said... Balas

nieza> salam ramadhan gak buat nieza..akak pun sama jarang2 bw..tengok mana sempat

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... Balas

Hi Kak Lina..apa khabar dear? Wah dessert yang cukup memikat hati! Cantik colors dia...

Selamat Berbuka Puasa buat akak sekeluarga :)

tun_telani said... Balas

salam kak lina ^^ tahniah! semoga terus rajin mengapdate :)
tun suka makan niii.. antara menu wajib bulan puasa. setakat ni x sempat lg nk buat.

Ummi said... Balas

Assalam Lina, thanks masih sudi wish akak..lama akak x jenguk sini... Sedapnya puding sagu gula melaka ni..mmg kena buat jgk ni, fav Najwa nih.. ^__^

lina_pg said... Balas

Luv> missed you too dear..akak sihat
hehehe thanks love

lina_pg said... Balas

Tun> wslm Tun, mmg bersemangat sket nak hapdet blog, bila tengok visitor ramai..
samalah akak sekeluarga pun suka makan puding sagu ni

lina_pg said... Balas

kak Ummi> wslm..puding sagu peberet seisi keluarga.Thanks kak ummi sudi singgah kat TMK

Nur-nba said... Balas

Sedapnya puding sagu.. Kalau dimakan sejuk2, tentu bertambah enak.. :)

ROZILA said... Balas

Assalamualaikum Lina,

Akak baru semlm buat sagu ini,memang setiap kali ramadhan mesti buat.

Acik Erna said... Balas

salam lina..selmat berpusa
teringin cik nk but kuih ni..tpi nk ken tunggu hero blik dari asrama

Cik Matahariku said... Balas

saya mohon share resepi ini di blog saya.terima kasih ya..:)

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...