Monday, September 24, 2012

Kek Keju@Cheese Cake

Assalamualaikum..
Kemain lama cream is dok bertapa dalam esbok..penuh setia menanti turn utk dibaking.Nak wat camana tuan umah asyik sebuk ngan kek karamel jer.Kebetulan ada slot free terus kugodek2 is kek ni...Kali ni siap ada topping blueberry lagi.Kira hebat la..(konon)
Assistan kecil ku terus buat meringue.Sekarang ni tak terrer dah si Nisa ni dulu keje tu abah dia yang buat hehehe..ekarang dia take over...Dah siap bancuh, apa lagi kite bako lah...Oven kat umah ni cam dah stick ngan suhu 150 darjah Celcius jerrr, walau untuk kek apa sekali pun.Tak sampai 20min aku nampk kat permukaan kek cam dah garing (belu hangus lagi) ishhh..apa masalah ni..etiba mataku terpana seketika...rupanya si comel tu sudah 'membaking'terlebih dahulu.Maisarah dah adjust suhu ke 250 darjah Celcius...cepat2 aku turunkan ke suhu 100 darjah C.Bako lagi dalam 10min.Aish..dah lain maam ni..wat kuar jer lah cucuk ngan lidi.Dah masak kot..tawakkal jer..Dalam hati abess la ciskek aku huwa....
Bila kek sejuk aku tonggeng dalam pinggan...nampak cam ok la...walaupun 'masak terkejut' hahaha..
Seb baik ada blueberry topping bleh la cover lain hahaha..Yang best tu anak2 kata sedaplah mama...seb baik licin gak cis kek ni.Kalau tidak, nangis tak berlagu la mama depa.
gebus jugak walaupun hampir sakit jantung cis kek ni hahaha
CHEESE CAKE@KEK KEJU
sharing: lina_pg

Bahannya:
200g cream cheese( TATURA CHEESE.)lina pg gn 250g
400 ml susu segar (lina pg gn 1tin susu cair)
100 g mentega
100 g tepung gandum
100 gram gula halus
4 biji telur saiz A
1st esen vanila
1st jus lemon(xbubuh pn xpe)

Cara2nya:
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia xjatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan esen vanila/jus lemon, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. sapu acuan kek dengan marjerin dan taburkan tepung disekelillingnya. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160'c guna api ATAS BAWAH selama 50 min-sehingga btul2 masak dn menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar) - Lina pg bako suhu 150'C
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.
9. Biarkan selama 10min kek didlm loyang barulah dikeluarkan supaya tepi2nya regang dn senang dikeluarkan dn dapatlah tepi2 kek yg licin gitu..JGN GATAL TGN NK MENCUNGKIL2 TEPINYA..KANG COMOT XLICIN LAK TEPI2 KEK TU..
10. Simpan didlm peti sejuk dulu lg enak dimkn time keknya sejuk...







14 comments:

Marsita yahya said... Balas

Waduh Lina..., ngancam bangat kek ni....

Chik Mimi said... Balas

wah ade ciskek lagi,sedap ni akak nak buat asyik tertangguh aje M banyak busaq ma

lina_pg said... Balas

Marsita> Sedap ni Ita...yg best tu xmuak lak kek ni

lina_pg said... Balas

Kak Mimi> hahaha..akalau ada M huruf besaq tu xleh wat apa dah..kite pun M jugak tp takut expired lak cream cis tu yg gagah wat jugak..

nOOrsha said... Balas

Salam kak..sy pon twrasa2 cam nk mkn ciskek bp hr ni...tp bdn suda fumukk..hikhikhik..haish terliur btul tgk kek ni:-)

EmbunRosaliza said... Balas

Nampak sedap n gebusss ciskek ni, akk pun tingin gak ni nakm kn ciskek, tapi tu lah bdn pun makin gumukks ni, sesekali rasa nak pencen membaking heheh. Buat utk akk blueberry penuh tau

lina_pg said... Balas

nOOrsha> wslm sha...terliu sudah..kena godek2 la tuh..sha makan sepotong jerr selebihnya soh laling ngan anak2 makan..janji dapat merasa..

lina_pg said... Balas

kak rosa> sedap taw kak..best lak guna Tatura ni compare ngan Philadepia tuh...Nisa ngan Hzm suka mkn..Nisa siap bw g skolah...dah sarah pun makan gak..

Kuya Wan Asmadi said... Balas

sedapnya....

Fuat Gencal said... Balas

Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.

Saygılar...

bina aime said... Balas

Akk nk try la....mcm sedap....nk bakar tu mesti guna kaedah bain marie ke lina?

bina aime said... Balas

Akk nk try la....mcm sedap....nk bakar tu mesti guna kaedah bain marie ke lina?

my heart... said... Balas

salam... nk tnya kalo nk bakar dlm bekas plastik yg petak2 tu pun boleh ke??? ada tak caranya...

norfazila ali said... Balas

minta ni resepi k. nak print untuk pameran. untuk ilmu

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...