Assalamualaikum..
Kemain lama cream is dok bertapa dalam esbok..penuh setia menanti turn utk dibaking.Nak wat camana tuan umah asyik sebuk ngan kek karamel jer.Kebetulan ada slot free terus kugodek2 is kek ni...Kali ni siap ada topping blueberry lagi.Kira hebat la..(konon)
Assistan kecil ku terus buat meringue.Sekarang ni tak terrer dah si Nisa ni dulu keje tu abah dia yang buat hehehe..ekarang dia take over...Dah siap bancuh, apa lagi kite bako lah...Oven kat umah ni cam dah stick ngan suhu 150 darjah Celcius jerrr, walau untuk kek apa sekali pun.Tak sampai 20min aku nampk kat permukaan kek cam dah garing (belu hangus lagi) ishhh..apa masalah ni..etiba mataku terpana seketika...rupanya si comel tu sudah 'membaking'terlebih dahulu.Maisarah dah adjust suhu ke 250 darjah Celcius...cepat2 aku turunkan ke suhu 100 darjah C.Bako lagi dalam 10min.Aish..dah lain maam ni..wat kuar jer lah cucuk ngan lidi.Dah masak kot..tawakkal jer..Dalam hati abess la ciskek aku huwa....
Bila kek sejuk aku tonggeng dalam pinggan...nampak cam ok la...walaupun 'masak terkejut' hahaha..
Seb baik ada blueberry topping bleh la cover lain hahaha..Yang best tu anak2 kata sedaplah mama...seb baik licin gak cis kek ni.Kalau tidak, nangis tak berlagu la mama depa.
lina pg gn 250g
(lina pg gn 1tin susu cair)
- Lina pg bako suhu 150'C
18 comments
Waduh Lina..., ngancam bangat kek ni....
ReplyDeletewah ade ciskek lagi,sedap ni akak nak buat asyik tertangguh aje M banyak busaq ma
ReplyDeleteMarsita> Sedap ni Ita...yg best tu xmuak lak kek ni
ReplyDeleteKak Mimi> hahaha..akalau ada M huruf besaq tu xleh wat apa dah..kite pun M jugak tp takut expired lak cream cis tu yg gagah wat jugak..
ReplyDeleteSalam kak..sy pon twrasa2 cam nk mkn ciskek bp hr ni...tp bdn suda fumukk..hikhikhik..haish terliur btul tgk kek ni:-)
ReplyDeleteNampak sedap n gebusss ciskek ni, akk pun tingin gak ni nakm kn ciskek, tapi tu lah bdn pun makin gumukks ni, sesekali rasa nak pencen membaking heheh. Buat utk akk blueberry penuh tau
ReplyDeletenOOrsha> wslm sha...terliu sudah..kena godek2 la tuh..sha makan sepotong jerr selebihnya soh laling ngan anak2 makan..janji dapat merasa..
ReplyDeletekak rosa> sedap taw kak..best lak guna Tatura ni compare ngan Philadepia tuh...Nisa ngan Hzm suka mkn..Nisa siap bw g skolah...dah sarah pun makan gak..
ReplyDeletesedapnya....
ReplyDeleteAkk nk try la....mcm sedap....nk bakar tu mesti guna kaedah bain marie ke lina?
ReplyDeleteAkk nk try la....mcm sedap....nk bakar tu mesti guna kaedah bain marie ke lina?
ReplyDeletesalam... nk tnya kalo nk bakar dlm bekas plastik yg petak2 tu pun boleh ke??? ada tak caranya...
ReplyDeleteminta ni resepi k. nak print untuk pameran. untuk ilmu
ReplyDeleteAssalamualaikum sis..mohon copy resepi nie yer...terima kasih...
ReplyDeleteASSALAMUALAIKUM, SAYA NAK MINTA IZIN SALIN RESEPI2 DARI SAUDARI LINA YE
ReplyDeleteOk nak cuba lah ..
ReplyDeleteAssalamualaikum..kak lina..minta izin copy resepi akak ni ea...terliur tgk
ReplyDeleteAssalamualaikum..kak lina..minta izin copy resepi akak ni ea...terliur tgk
ReplyDelete