Assalamualaikum...
Bila cuaca sejuk..tekak terasa nak hirup sesuatu yang panas..Tengok dalam esbok masih ada sutun.Hmm kalau wat yg berkuah sket mesti sedap rather than masak sambal tumis.Otak dah jem ni xtau nak masak apa..Kira nak cepat jerr.Tengok ada serai..godek2 la wat Sutun masak serai ni.Selaluny sotong serai ni kaler putih jernih jerr, kali ni boh cili giling nmpk enarik sket dan ada unsur2 pedas manja gitew ahaks..
SOTONG MASAK SERAI
by : lina pg
Bahan-Bahan:
- 2 ekor sotong size besar (~450g)
- 2 ulas bwg merah (hiris)
- 1 ulas bawang putih (hiris)
- 2 batang serai (ketuk)
- 1 sb cili giling
- 1 kiub ikan bilis
- Air
- Minyak
- Tumis bahan yg dihiris bersama serai hingga wangi, masukkan cili giling.Tumis sekejap lagi
- Masukkan air (ikut suka nak kuah byk mana)
- Biarkan kuah mendidih.Masukkan sotong dn kiub ikan bilis.Masak jap jer.
- Sesuaikan rasa.Tutup api.Tara dah siap
4 comments
sedap sutun msk mcm ni, nbdk2 ni nk yg bercili je
ReplyDeletekak rosa> betul tu sdp gak ada rasa pedas2 sket..pedas2 pun maisarah bleh makan hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum kak.
ReplyDeleteSenangnya nak buat tapi sutun plak takde. simpan dulu le.
kak sam> wslm..lamanya tak muncul..sihat ke?
ReplyDeleteA..ah..simple jerr tp sedap