Wednesday, December 5, 2012

Kek Coklat Moist - Tempahan

Assalamualaikum..
Apa khabar semua pengunjung Teratak Mutiara Kasih?Harapan saya semuanya dalam keadaan sihat walafiat.Alahai skema betoi ayat tu kan?Sopan santun gitew ahaks...Wah kali ni rajin betul wat n3 pasal kek order.Pada hal kek karamel yang mendapat sambutan begitu menggalakkan tak buat lak n3.Bukan apa kang ada yang muntah ijo lak dok tengok kek karamel jer.Sebab jarangggg sangat dapat order kek coklat ni yg wat n3.Ala-ala promote gitulah kan?Terima kasih lah ya buat Sal yang menempah.Kot ada sapa2 yang teringin nak makan kek coklat memang bukan takat lembab tapi dap basah lencun ni silalah inbox saya ok...e-mail pun bleh, ad  fren kat fb pun boleh.Tapi untuk Penang (pulau area) je lah.
Berat ~1.5kg Lembut dan lembab..xleh post mortem ya..tempahan punya ni..

Bahan-Bahan:
  • Telor 4 biji.. kalau size besar guna 3 biji je..
  • 1 tin susu cair ideal..
  • 1 sudu teh coklat emulco ( takde pun takpe )
  • 1 sudu teh esen vanilla.. (aku guna satu penutup botol tu)
  • 1 1/2 butter.. ( 250 gram + 125 gram butter)
  • 2 cawan gula kastor (lina pg gn 1 setengah cwn)
  • 1/2 cawan susu pekat manis (lina pg tambah rcp asal tadak)
  • 1 cawan serbuk koko ( di ayak)
  • 2 cawan tepung gandum ( di ayak.. guna sukatan cwn yg sama)
  • 1 sudu teh baking powder 
  • 1 sudu teh soda bikarbonat ( di ayak jugak)
Cara membuatnya :
  1. Masukkan butter dlm periuk.. cairkan.. guna api sederhana..
  2. Kemudian masukkan susu cair.. kacau sebati..
  3. Pastu masukkan gula kastor pulak.. kacau lg..
  4. Masukkan esen vanilla..
  5. Dan masukkan coklat emulco.. kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api.. pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk tu pun boleh..
  6. Sementara tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker.. pukul agak2 kembang aje .. takyah nak beriya2 sgt pukulnya.. hehehe..
  7. Kemudian, tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.. kacau sebati..
  8. Pastu lak baru masukkan bhn2 yg di ayak td ( tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder )..
  9. Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati.. sherashi bershama.. ecehhh.. 
  10. Pastu masukkan adunan ke dalam loyang..
  11. Masuk paras stgh dr loyang je tau sbb kek ni naik tinggi.. sblm tu jgn lupa griss kan loyang dgn butter.. kang melekat kang kek tu kalo loyang tak di griss..
  12. Tutup dgn aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.. tak pun balut je penutup pengukus tu dgn kain..
  13. Kukus kek sampai masak (lina pg kukus selama 1jam setengah)dengan api sederhana

12 comments:

norzila said... Balas

kak lina drooling tgk aihh..lama zila x wat kek ni..time cuti sekolah kot wat ni lesap trus agaknye kan..xdan jeling...heee

lina_pg said... Balas

@norzila
Topping meleleh tu yg bdk2 xtahan.Betoi tu,time ct ni suma pun laku.Wt lempeng pekak pun depa kt sdp

Sheila Shafeareen said... Balas

Assalamualaikum kak wahhh menarik dan cantik kek coklat akk grm dgn lelehan topping coklat tu...tq ye kak sbb kongsikan sekali resepinya.. insyaallah boleh juga sy merasa muahhh

che mid said... Balas

nak order boleh? nun dari klang he he

EmbunRosaliza said... Balas

anak2 mesti suka colek cekelat tu, semoga terus maju dlm biz pulak adikku

Sue @ Nenie said... Balas

Salam Kak..lama betul tak baking kek coklat...Bila tgk sini macam nak cuba lah pulaaaa.....

lina_pg said... Balas

@Sheila Shafeareen

wslm, kek cekelet macam2 pesen..saje tepek untuk rujukan sndri...topping meleleh tu yg mnggoda hehe

lina_pg said... Balas

@che mid
Hoho Klang...jauh tu

lina_pg said... Balas

@EmbunRosaliza

Tempahan sekali sekala jer...masih ada masih JJCM n ronda2 haha

lina_pg said... Balas

@Sue @ Nenie
wslm...cube jgn tak cube hehe

Moh Malik said... Balas

yang ni bole tpah x...

lina_pg said... Balas

@Moh Malik
Boleh..sila inbox kat fb atau e-mail saya...
Tapi Penang saja taw

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...