Popia Sardin

By LiNa_Pg - Thursday, December 13, 2012

Assalamualaikum...
Dah banyak kali sangat wat popia sardin.Maklumlah cuti sekolah ni macam2 idea kena cari bagi memenuhi kehendak anak2 yang manjang jer lapar.Inti popia ni saya letakkan kentang hmm dapatlah banyak dan hampir habis sepaket kulit popia tu.Jenih gak la nak menggulung huhu.Sedap ni makan panas2 rangup jerr..panas atau hujan memang sedap jer makan.Saje saya tayang awal kot2 dapat memberi idea utk korang wat untuk minum petang nanti.Meh kite semak resepi yg ringkas

Kalau takat 8 ketoi ni..sat saje dah licin..
POPIA SARDIN
By: lina pg
Bahan - Bahan:
  • 1 tin besar sardin (lenyek2 hingga hancur)
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk/cincang)
  • 1 ulas bawang putih (tumbuk/cincang)
  • 2 biji kentang size sederhana (dadu kecil dan rebus hgga empuk)
  • 1-2 sb cili giling
  • Minyak
  • Kulit popia secukupnya
Cara-Cara: 
  1. Panaskan minyak, masukkan serai, bawang merah, bawang putih.Tumis hingga sedikit layu.Masukkan tomato.Kacau lagi.
  2. Masukkan cili giling.Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sardin.Kacau sebati (linapg kacau hingga agak kering sedikit).Tutup api
  4. Biarkan inti popia sejuk.Barulah dihulung ke dalam kulit popia.Suka hati korang la nk gulung camana
Note: Lina pg, tak masukkan garam dalam resepi, memadai rasa masin sardin tu.Takut terlebih masin sbb jenis kering sket.

  • Share:

You Might Also Like

11 comments

  1. Sedapnya lina....akak datang bawa piring ni,nak rasa 2 ketul.

    ReplyDelete
  2. lapar tengok popia sardin panas2 akak ni..huhu

    ReplyDelete
  3. wah sedap ni lina..bak akak 2 ketui!!

    ReplyDelete
  4. sedapnya mkn panas2 n ranggup kulit popia tu yg lagi sedap.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Lina,
    samalah kita... anak-anak sedang membesar memang perut nak kena selalu diisi lagilah time cuti sekolah, hujan lagi....
    Popia memang hidangan paling laris di rumah kami, yang malasnya membuat punyalah sampai sakit pinggang, dah siap goreng tak sampai 5 minit dah habis licin he he he ehh

    ReplyDelete
  6. @Norzie hany

    2 ketoi tak cukup kot...krup krap..tak sedar 5ketoi sekali jalan kih2

    ReplyDelete
  7. @faa.rosli

    Sedap wat minum petang..ujan ke panas..ON jer

    ReplyDelete
  8. @EmbunRosaliza

    Dak sarah makan kulit jer..sampai tang inti tuh..mulalah nk reject kat ore lain hihi

    ReplyDelete
  9. @Amie

    wslm kak Amie..sangat bersetuju.Tang nak menggulung tu rasa malas sangat..Bila dah siap goreng jer..Aci angkat jer, terus lesap.Kalau nk snap kena soh depa pause sat dari 'memunggah' makanan hihi

    ReplyDelete
  10. jgnkan anak2...mak anak pun nak mintak di isi je perutnya hehehe...tak pernah lg makan popia sardin...nampak sedap je tu :)

    ReplyDelete