Tuesday, February 19, 2013

Crispy Crab Stick

Assalamualaikum...
Kudapan di kala petang hari yang sangat sedap....sambil2 layan tv mulut krup krap makan crab stick yang rangup ni.Cuma kena ada sedikit kerajinan untuk menyiat jejari ketam, hiris memanjang setebal 1cm dan goreng.Sudah siap kudapan seisi keluarga...Sangat senang bukan.Senang tak senang silap teknik menggoreng..lembik lak crab stick ni.Kena pandai kawal api ya...takleh kecik sangat, tak leh besar sangat...bab kata Iwan Dangdut...yang sedang2 saja....cewah..
Crispy crabstick ni saya lihat banyak versi gak..ada yang mencampurkan dengan tepung beras, tepung jagung.Tapi untuk kali ni saya menggunakan resepi dari sumber asal myR.Nanti lenkali bolehlah ikut style kawan2 blogger yang lain pulak..
2-3jam gak nak siapkan 1kg crab stick..dari menyiat dan menggoreng.Tapi bab memakan tuh..jap jer tengok2 dah setengah balang menyusut haha..
RESEPI CRISPY CRAB STICK
By : Che iza (myR)
sumber: Lina pg

Bahan-Bahan:
  • 1 kg crab stick 
  • Minyak
Cara-Cara:
  1. Siat-siat crabstick dan potong memanjang setebal 1cm (agak2 je la)
  2. Goreng deep fry (api sederhana)
  3. Angkat dan toskan
  4. Biar betul2 sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara
1)Bahan pun simple jer 1kg crab stick
2)Kalau korang perasan, crab stick ni dalam bentuk gulungan...silalah buka gulungan itu
 3)Ha...jadi camni..dah terbuka gulungan tuh
 4)Potong memanjang, size camni laha agak2 dalam ~1cm kot

 5)Dengan gigihnya silalah habeskan 1kg filament crab tuh huhu

6)Goreng dalam minyak yang banyak.Api sederhana saja.kalau sapi kecik..makan minyak lak..jadi lembik.kalau besau sangat, kang hangus lak..So,pandai2 la kawan api

7)Angkat dan toskan...letak atas kitcehn towel supaya dapat menyerap minyak...

7 comments:

faa.rosli said... Balas

ni kalo kat umah faa, buat 2-3 jam abis 2-3 minit je..hehehe..fevret adik faa ni..nak try laa..

hany pertiwi said... Balas


terima kasih saya suka sekali menyimak postingan ini karena tata bhasanya mudah difahami, dan juga loading blognya cukup ringan , salam blogger my page :|| kata mutiara indah || kata mutiara dan gambar gambar || kata mutiara

mama sara nur said... Balas

patutlah dengar krap krupp je ni he he sedapkan dpt kunyah2 petang2 gini
KL mendung je dari pagi memang lapau je semuanya

lina_pg said... Balas

@faa.rosli
Betul tu faa...nak siapkan berjam2 tp nk ngabehkan sat jerr

lina_pg said... Balas

@hany pertiwi
Tenkiu sudi singgah kat blog saya

lina_pg said... Balas

@mama sara nur
KL mendung...Penang ngah ujan lebat neh

Impian dulena said... Balas

Nak cuba lah.. anak-anak saya suka sangat dengan ketam nie... hebatlah kak lina... semua resepi2 akak terbaik... :D

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...