Wednesday, October 7, 2015

Resepi Kuih Cara (Pertama Kali Buat Kih...Kih..Kih)

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran setelah beberapa hari menghilangkan diri.Ada hal siket.Kuih Cara ni saya buat ari Ahad lepas.Ekceli saya beli acuan baulu/kuih cara ni setelah nampak baulu lalu lalang kat high way fb saya...Study resepi cam senang sangat..terus terdetik nak mencuba.Bila ke kedai bakery ada pulak acuan ni terus rembat...Beberapa ari dok tersadai xterbuat pun baulu..Alang2 dah ada acuan ni testing dulu la Kuih Cara.Buat jugakla 2 cawan tepung..Bercinta jugaklah nk abeskan 2 cawan tepung tu sbb lamaaaaa nk siapkan satu plat tu (7lubang ajer).Itulah sebabnya kenapa saya kurang berminat nk buat kuih/biskut yg kena ulang2 proses..lama bebenor nk siapkan.Nak ngabeskan tu sat jer...Walaupun pertama kali try,hasilnya Alhamdulillah...sedap dan nmpk ok la jugak.Saya tepek resepi kat sini untuk rujukan masa depan.Kot2 ada kerajinan nk buat lagi (buat ke tidok xtau la kan hihihi)
Owh...lupa nak stori..masa tengah buat kuih ni, lps tuang2 batter dalam acuan, tetiba lak gas abes (gas pun time ni la nk abes punnnn) seb baik ada yg spare.Terus tukar gas dan continue..sambil adjust2 api yg sesuai..tengok2 dah keras kat atas...tak boh la gula (inti) makan la tawar pun..Anak2 cicah susu..seb baik 1 plate jer...Kejadian ni saya salahkan gas..nape abes time sy buat kuih cara kan?Tak nak ngaku dia terlupa mauhahaaa
Lembut, lemak.manis...sedapppp

RESEPI KUIH CARA
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.com/)
Rujukan Mamasya & CMG

Bahan-Bahan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)LiNa Pg gn santan kotak 200ml+2 cwn air)
  • 2 biji telur (LiNa Pg gn 1 biji jer(
  • 3 helai daun pandan - letak 1 sk paste pandan Beberapa titik pewarna hijau 
  • Gula pasir secukupnya, sebagai inti 
  • Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin) 
  • Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan 

Cara-Cara

  1. Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis (LiNa Pg kisar bersama 2 cawan air)
  2. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. (LiNa Pg blend jer semua)
  3. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar. 
  4. Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya). 
  5. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh. 
  6. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. 


*****************************
TEMPAHAN ISNIN LEPAS
 Kek Buah dan Kek Minyak..kek buah dah wrap awal2 lupa nk snap lak
Repeat order kastemer dr Seri Kembangan..cuma kali req hantar ke Ipoh

1 comment:

Amie said... Balas

Masa mula2 buat kuih cara dulu, menjadi dengan jayanya... teramatlah suka hati dan gembiranya he heeee... senang ajew kan nak wat kuih cara ni Lina.

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...