Assalamualaikum...
Kembali bersiaran dengan juadah dessert untuk berbuka.Kukis nanti kita selang seli ya.Puding Sagu Gula Melaka menjadi kegemaran kami sekeluarga, bulan puasa ni dah 2x buat puding sebab senang sangat.Ada orang suka makan dengan santan dan gula melaka, tp LiNa Pg guna susu cair jer.Biasalah yg mudah2 jer tapi tetap sedap.Kalau guna santan ni risau jugak takut masam ke hapa tambah pulak cuaca panas sekarang ni.Kalau buat Puding sagu ni ada jugak yg fail kan?selalunya sagu tu tak jernih kesemuanya.Okey hari ni kongsikan cara masak puding sagu dan tips supaya sagu jernih semuanya (resepi ni xtau brp kali ulang siar dah hahaa)Biasanya korang kacau sagu tu kan?macam buat kuih sagu bronok, lepas tu kukus la pulak.Tak ke leceh tu buat kije 2x.Cara saya ialah sangat mudah iaitu merebus sagu tu..so,bila sebut rebus op kos la airnya mestilah banyakkkk..dan hasilnya sagu jernih dan cantik berkilat2 gitew.Okey jom kita semak resepi
By: Malina LiNa Pg linapg.blogspot.com
Bahan Bahan (Puding Sagu)
- 1cawan biji sagu (LiNa Pg guna warna hijau)
- 1.5 liter air
- 1 helai daun pandan simpul
- Beberapa titis pewarna hijau epal
- Acuan kegemaran
Cara-Cara:
- Didihkan air bersama daun pandan.Masukkan biji sagu ke dalam air yg mendidih tadi
- Masak hingga sagu bertukar jernih.
- Tutup api kemudian toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir.Untuk buang kanji
- Masukkan ke dalam acuan.Sejukkan
- 1 ketul gula melaka/gula nipah
- 2 sudu gula pasir
- 1/2 cawan air
- 1 helai daun pandan simpul
- Satukan suma bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemidian tapis
- 1 tin susu Susu cair
- Keluarkan sagu dari acuan, masukkan ke dalam cup hidangan
- Curahkan susu cair dan juga sirap gula melaka.
1 comments
Sedap tu makan sejuk2!
ReplyDelete