Nasi Lemak Sambal Udang Yeo's Resepi Mudah,Sedap Dan Cepat
Assalamualaikum...
Pejam celik pejam celik, rupanya kita dah sampai ke penghujung Ramadan, insyaaAllah esok kita akan menyambut hari raya Aidilfitri.Biasanya di hujung2 puasa ni, bazar ramadan pun dah makin sepi sebab ramai peniaga sudah tidak lagi berjualan.Kaum ibu pun banyak fokus kepada juadah hari raya.Mesti sibuk nk siapkan ketupat rendang, sibuk membakar lemang.Kadang2 sampai terlupa dengan juadah untuk berbuka.Bukan apa eksaited sebab nak sambut raya hehee.Itulah pentingnya sediakan payung sebelum hujan.Pastikan kat rumah sentiasa ada makanan dalam tin.Dah terdesak keluarkan jer, olah serba siket dan boleh makan.Hari ni saya nk kongsikan satu resepi yang sangat mudah iaitu Nasi Lemak Sambal Udang Yeo's.Ambil masa 25-30min jer untuk disiapkan.Masak nasi dalam rice cooker, sambil tu buat sambal dan rebus telur telur.Dah darurat ni tak payah la ikan bilis bagai hihi..Janji dapat berbuka on time.Ada stok makanan dalam tin ni keje memasak menjadi mudah.Pastinya Yeo's menjadi pilihan semulajadi saya sebab ianya Halal dan sedap.Menepati citarasa keluarga saya.Ok jom kita semak resepi.
- 1+1/2 cawan beras basmati
- 1+1/2 cawan air
- 1/2 cawan santan
- 2 helai daun pandan
- 1 ulas bawang merah (mayang)
- 3 hiris halia
- Sedikit garam
- Satukan semua bahan, masak seperti biasa.
- 6 ekor udang saiz besar
- 1 tin kecil sambal udang Yeo's
- 1 labu bawang besar hollang (mayang)
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- 2 tangkai daun kari
- 1 biji cili merah (potong serong)
- 1 biji cili hijau (potong serong)
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos tomato
- Garam+kunyit
- Minyak
- Udang dibersihkan, perasakan dengan garam+kunyit.Goreng hingga masak.Ketepikan
- Keluarkan sedikit minyak gorengan tadi, tumis bawang besar hingga layu, kemudian masukkan daun kari dan bawang putih.Tumis hingga terbit bau dan sedikit garing
- Masukkan 4 sudu besar sambal udang Yeo's, tumis sekejap.
- Kemudian masukkan sos tiram dan sos tomato.
- Kemudian masukkan udang (yang telah digoreng tadi) cili merah dan cili hijau.Gaul rata.Sesuaikan rasa.
- Dah siap.Tutup api.Sedia dihidang bersama Nasi Lemak.
2 comments
simple and delicious...
ReplyDeleteResepi yang menarik..tq sis
ReplyDelete