Wednesday, September 13, 2017

Gulai Daun Kesum Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum
Hari ni saya nak kongsikan satu resepi Gulai yang sangat mudah.Gulai Daun Kesum ni hanya guna bahan basic sahaja.Tak perlu halba campur dan daun kari.Daun kesum tu wajib la letak kan?Kalauu tak, tak menjadilah Gulai Daun Kesum heheee..
Ekceli gulai daun kesum ni lebih sedap jika menggunakan udang, tapi kali ni LiNa Pg guna Ikan Bawal jer.
Okeylah takde idea nak karang panjang2, mood update blog pun x berapa nak mari, jom la kita semak resepi
Sengaja buat kuah pekat camni sebab anak dan suami suka cicah dengan roti
GULAI BAWAL DAUN KESUM 
By : Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Sumber AllaDaud 
Bahan-Bahan: 
4 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1cm kunyit hidup (tumbuk) LiNa Pg tak letak
Sedikit halia dan lengkuas (tumbuk)LiNa Pg x letak
2 ulas bawang merah (mayang halus)
1 ulas bawang putih (mayang halus)
1 sudu besar rempah gulai bunga ros (LiNa Pg add 1sb rempah kari Babas)
1 cawan santan pekat (LiNa pg gn 200ml santan kotak) 
1 sudu besar kerisik 
2 sudu besar cili giling
Udang 6 ekor (LiNa Pg gn 1 ekor ikan bawal) 
Daun kesum secukupnya
1 biji cili merah (belah 2)
1 biji cili hijau (belah 2) 
Air secukupnya
sedikit air asam jawa 
garam dan gula/perasa 
Sedikit minyak

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak, tumis bawang yang dimayang halus hingga wangi, masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.
  2. Masukkan cili giling dan rempah gulai bancuh dengan sedikit air (jadikan pes) masukkan ke dalam tumisan.Tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan air asam jawa dan grm secukup rasa,santan dan tambah air secukupnya.
  4. Masukkan ikan bawal dan cili merah.Biarkan sekejap hingga ikan masak.Sesuaikan rasa.Tutup api.Sedia dihidang
Gulai daun kesum ni digandingkan dengan sambal belacan goreng/sambal getuk jawa memang sedap.Tak perlu banyak2 lauk.Sekadar tambahan telur dadar sahaja sudah memadai 

1 comment:

Phong Hong said... Balas

Mesti wangi gulai ni, Lina. PH suka daun kesum. Kalau buat kerabu, selalu letak banyak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...