Thursday, October 12, 2017

Pulut Serunding Kelapa

Assalamualaikum...
Pulut Serunding Kelapa Leftover nama dia.Ekceli Serunding Kelapa ni LiNa Pg guna dari hasil lebihan Kuih Cucur Badak yang dibuat tempoh hari.Maklumlah pestaim buat tersalah bajet.Mula2 plan nak buat pulut panggang tapi termalas pulak nk membalut dan membakar pulut tu.So,kita buat versi pulut serunding ajerlah.
Ya Allah sedap sungguh la la haih...Inti tu saya panaskan sekejap dalam microwave sebelum di serve bersama pulut.
Untuk pulut tu pulak saya guna resepi Pulut Inti so,resepinya hanya suaipadan gitew hahaa..yang penting sedapppp dan tak membazir.
PULUT SERUNDING
By: Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/ 
Bahan - Bahan:  
  • 1 cawan beras pulut 
  • 1 cawan santan cair
  • Garam 
  • Gula  
  • Daun pandan simpul  
Cara-Cara:  
  1. Cuci beras pulut hingga airnya jernih.LiNa Pg rendam sekejap ~15min.Kemudian toskan 
  2. Satukan santan, garam,gula ke dalam periuk kacau sehingga garam dan gula hancur.Sambil tu korang rasalah ok ke x
  3. Masukkan daun pandan dan beras ke dalam periuk berisi santan.Masak kat atas dapur gn api kecik.LiNa Pg gn api paling bawah.Time masak ni wangiiii sebab ada aroma daun pandan Kacau sekali sekala untuk mengelakkan pulut berkerak kat dasar  
  4. Bila pulut dan kering, kecilkan api (mcm masak nasi) tunggu hingga pulut betul2 masak.Dah siap  
Serunding Kelapa (LiNa Pg guna lebihan Inti cucur Badak)
Bahan-Bahan
  • 1/2 biji kelapa parut putih 
  • 2 sudu besar udang kering (tumbuk kasar) 
  • 1 ulas bawang putih (tumbuk) 
  • 1 batang serai (tumbuk) 
  • 1 ulas bawang merah (tumbuk) 
  • 1/2 cm halia (tumbuk) 
  • 1 cm kunyit (kunyit) 
  • 2 sudu besar cili giling 
  • 2 sudu besar gula (atau secukupnya) 
  • Sedikit garam 
  • Minyak  
Cara-Cara 
  1. Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk hingga garing, masukkan cili giling tumis hingga pecah minyak 
  2. Masukkan garam dan gula.Kacau rata. Masukkan kelapa parut,gaul sebati.Kacau hingga Inti kering.Sesuaikan rasa biar ada rasa sedikit pedas, manis2 dan masin.Tutup api.Ketepikan.Hidangkan bersama Pulut

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...