Monday, August 6, 2018

Cara Pantas Buat Mi Homemade Dalam Masa 3minit Sahaja

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran di pagi Isnin..apa khabar semua..semoga ceria2 selalu.Sejak dua menjak ni rajin sungguh si LiNa Pg tu buat segala mak nenek homemade.Mi pun buat sendiri hahaa..Biasanya saya tunjuk2 ajer kat pasaraya.Tapi saya ni tak begitu mahir memilih mi yang elok.Kadang tersilap pilih dalam mi yang patah2 hancur dalam kuali semasa digoreng.Terus tak cantik hasil kejadiannya.Korang pernah tak terjadi macam tu?Rasa tu insyaaAllah sedap la kan kita yang masak dia...Itu baru fizikal yang hancur....Lagi tak bernasib baik kalau kandungan Asic boric yang agak tinggi..jenuhlah rendam atau sira dengan air panas..untuk hilangkan rasa kapur tu.Kalau lagi tak bernasib baik,terus sakit perut uhukkkkkk..tambah perut yang sensitif siket ni huhu..Sebab tu kalau kat rumah saya ni sangat jarang makan mi..paling kerap Bihun..Kalau mi kari pun, saya akan gantikan dengan spageti.
Panjang benar intro kali ni hahaa...
Point nak ceritanya LiNa Pg dah pandai buat Mi...yeayy...Mi homemade tau..Bukan goreng mi.Masuk tepung, masuk air..tunggu 3min dah keluar mi.Tapi tak boleh makan lagi.Kena rebus dulu jap..pastu olahlah nak buat apa..Mi Bandung ke Mi Kuah atau apa2 ajer...
LiNa Pg guna Pensonic Noodle Maker yang tayang 2-3ari lepas tu.Sangat membantu..Sangat mudah dan pantas...Makanan pun gluten free..lebih sihat..Kalau nak letak sayuran organik pun boleh..Kisar dan masukkan dalam tu.
 Eksaited sungguh masa tengok mi keluar dari nozzle tu hahaaa
Untuk first time try ni saya cuma buat resepi mi paling ringkas.Guna tepung gandum dan air jer.Takde telur atau minyak bagai.Simple jer.Step untuk buat Mi Homemade guna Pensonic Noodle House sangat ni
1-Masuk tepung
2-Tutup cover (wajib tutup sebab ada safety)tak tutup tak jalan haha
3-ON (select quick noodle) dan tekan Confirm
4-Nampak dia pusing jalan 5sec camtu..masuk air (dari tepi tu)
5-Tunggu jer mi keluar (lebih kurang3-4min camtu)

Haaaa...senang kan.Tu boleh nampak timer tu tunjuk 2.28sec masa dok tuang air
Ni lah hasilnya.Saya buat Mi Sup ringkas2 jer

Amacam teruja tak nak guna mesin ni...Jom beli.Harga pun sangat murah jer.Harga Pasaran RM599.Tapi sekarang masih lagi harga promo RM399 sahaja.Cepat tau..sebelum harga promosi tamat.Kat IG/FB ramau yang PM berminat nak beli dan dah ada yang beli pun.
Nak beli kat mana?klik sini
Ops..nanti dulu.Lepas ADD To Cart
Jangan Lupa masukkan code
Lina5PNM
Barulah korang boleh claim kitchen scale yang cantik ni...Tak guna code..korang tak dapat freegift tau
Noodle Maker ni bukan setakat buat Mi jer tau, boleh buat Muruku jugak (Ada kat YouTube LiNa Pg sinun)Kelmarin buat Laksa..Boleh check kat IG..kat blog nanti saya buat n3 lain.Kebizian sungguh
Beli tau...sangat berbaloi.Seronok pulak macam main playdoh dengan anak2..So excited hahaa

3 comments:

Gee® said... Balas

Waa.. saya suka mi sup ringkas begini

LiNa_Pg said... Balas

sedap simple² mcm ni.. tmbh mi buat sendiri

New Bie said... Balas

mie lezat dan bergizi, jauhkan dari formalin , 100% halal :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...