Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan cara mudah untuk membuat koayteow homemade.Hasilnya sangat lumayan.Dapat ~1.5kg tau.Saya pun first time buat tak sangka banyak sangat hasilnya.Next time kena buat 1/2 adunan atau 1/3 sahaja.
Koay teow ni saya buat Pensonic Noodle maker jer tau...3min dah pun jadi.Tapi memandai lak guna head dumpling tu..kena potong2 pulak la lepas tu.Kalau u olls nak buat boleh guna head large fettucinne (betul ke idok spelling ni) alaaa..yang bentuk cam koay teow tu la..lebar siket..
Sekarang ni seronok sangat dok mencuba macam noodle yang terlintas di fikiran..sajalah tengah kemaruk mainan baru la katakan heheee...
Kalau u olls nak beli noodle maker ni.Boleh beli sekarang sementara ada harga promosi lagi RM399 sahaja tau...Harga pasaran RM599.Banyak beza tu.Baik beli cepat2 sebelum harga promo tamat..Jangan kata kakak tak payung.Satu lagi nak habaq bagi..noodle maker ni tersangat laku tau..Korang boleh beli kat link bawah ni.Bukan beli dari LiNa Pg tau...saya pengguna jer
- Masukkan tepung ke dalam Noodle Maker
- Tutup cover. Pilih Quick Noodle+confirm
- Masukkan air dan tunggu hingga koay teow keluar.
- Rebus koay teow beberapa min (kejap jer agak2 jer la ek)Pastikan air mendidih terlebih dahulu (letak sedikit garam dan minyak (macam rebus spageti)
- Selepas masak, masukkan koay teow ke dalam air sejuk (utk berhentikan cooking proses) alirkan di bawah air paip hingga koay teow betul2 sejuk.
- Toskan dan gaul dengan sedikit minyak.
- Koay teow sedia digunakan utk digoreng atau diolah menjadi makanan kegemaran.Selamat Mencuba.
1 comments
Kenapa sy buat dia tak jd putih yer? Perlu guna tepung2 brand ape yer utk putih mcm ni
ReplyDelete