Friday, August 16, 2019

Sardin Masak Tempoyak

Assalamualaikum...
Sekarang ni musim durian, pastinya banyak juga tempoyak yang dijual.Apa kata kita ubah selera makan Sardin Masak Tempoyak.Asyik makan daging korban, sakit jugak gigi nak mengunyah tu hahaa...
Sardin Tempoyak ni pernah saya kongsikan dalam blog ni.Siap kena cilok dan klon oleh blog yang lain.Bukan setakat ambil gambar...dia copy keseluruhan n3 huhu...Kalau guna resepi dan masak sendiri itu cerita lain.Resepi memang dihalalkan boleh guna.
Sebenarnya Sardin Tempoyak ni dah lama saya buat dah kongsikan kat youtube sana.Cuma kat blog jer selalu ketinggalan.Itulah memang malas betul nak menaip.
Okeylah tanpa buang masa, jom kita semak resepi. 
Walaupun simple tapi boleh bertambah nasi panas ni.Percayaaaa...lahhhh (sila ikut lagi CTDK haha)

SARDIN MASAK TEMPOYAK
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
  • 1 tin sardin (425g)
  • 1 labu bawang besar (mayang)
  • 2 batang serai (titik)
  • 1 cm halia (mayang)
  • 1 sb cili giling
  • 2 sb tempoyak
  • 1 sb sos tiram
  • Sedikit kiub ikan bilis (jika perlu)
  • Buah tomato
  • Cili merah dan cili padi
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumis serai, bawang besar dan halia hingga layu (tak perlu garing)
  2. Masukkan cili giling, tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan tempoyak dan gaul rata.
  4. Masukkan sardin dan sos tiram.Gaul rata.
  5. Rasa dulu, kalau kurang masin tambah sedikit kiub ikan bilis (LiNa Pg letak 1/4 kiub sahaja)
  6. Akhir sekali masukkan tomato, cili merah dan cili padi.Gaul rata.Tutup api.Sardin Masak Tempoyak Siap.
  7. Untuk video tutorial.Sila klik butang PLAY
Untuk paparan lebih jelas, klik link berikut


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...