Monday, December 2, 2019

Cara Buat Kuih Kaswi Gula Merah Yang Lembut Meliut Goyang Gedik | Resepi Kuih Kasui Teknik Kukus Tanpa Pengukus

Assalamualaikum...
Bersiaran di bulan Disember, hari ni cuaca mendung jer.Bagaimana cuaca di tempat kawan2 di luar sana?Dah mula cuti sekolah ni, agak rilek siket untuk buat entry blog.Banyak lagi yang tertangguh sebenarnya.Bila ada masa kelapangan baru sempat jengah dapur yang satu ni.Kalau korang nak cari idea masak masak, boleh terus ke youtube saya okey.Sebab kat sana video lebih fresh, sebab saya akan upload ke sana terus lepas siap edit.Boleh klik link di bawah 
Bagi yang belum melanggan, korang log in guna gmail jer, lepas tu boleh subscribe ok.FREE jer tau.Jangan Lupa Turn ON butang loceng untuk dapatkan notifikasi video terbaru
Kuih Kosui ni sangat sedap, lembut meliut liut.Manis sesedap rasa, tambahan pula disalut dengan kelapa parut muda yang lemak lemak masin.
Tips supaya kuih tahan lama, kelapa parut tu kukus sebentar.Supaya lambat masam
 3 ketul jer?Mana cukup hehe...Sangkaan saya anak2 kurang suka kuih kuih lama macam ni.Rupanya si kecil yang cerewet ganda doblas tu pun makan tak hengat.Tapi biasalah kelapa tu memang x makan punya.

RESEPI KUIH KOSUI LEMBUT SEDAP DAN GOYANG MELIUT LIUT
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 1 cawan tepung gandum (115g)
  • 1/2 cawan tepung ubi (40g)
  • 1/2 cawan gula merah (60g)
  • 1/2 cawan gula pasir (80g)
  • 2 helai daun pandan
  • 2+1/2 cawan air (550ml)
  • 1 sk kicap pekat (tips supaya kuih lebih gelap)
  • Sedikit kapur makan (tips supaya kuih sedikit kenyal)
  • Kelapa parut putih
  • Garam
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan (KECUALI kelapa parut dan garam) ke dalam blender.Kisar halus.Kemudian tapiskan.
  2. Alaskan loyang dengan aluminium foil dan oleskan dengan sedikit minyak.
  3. Tuang adunan tadi kemudian kukus hingga masak (anggaran 50min-1jam) bergantung kepada saiz bekas.Pastikan air kukusan mendidih terlebih dahulu sebelum mula mengukus.Jika tiada pengukus, boleh guna kuali untuk mengukus.Refer video youtube untuk melihat tutorial/teknik kukus tanpa pengukus.
  4. Selepas kuih masak, ketepikan terlebih dahulu dan pastikan kuih benar2 sejuk sebelum dipotong.Tips supaya potong kuih cantik dan kemas.
  5. Sementara menunggu kuih sejuk.Satukan kelapa parut dan sedikit garam dan kukus selama 5min.
  6. Untuk mendapatkan potong kuih yang kemas, potong kuih menggunakan pisau plastik.Kemudian salut dengan kelapa parut.Kuih Kaswi sedia dihidang.Selamat Mencuba.
  7. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...