Tuesday, February 4, 2020

Agar Agar Santan Pandan Tanpa Telur | Tips Lengkap Supaya Berlapis | Formula Rahsia Teknik Sukat Air Cara Tradisional Agar Agar Tali

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan satu teknik rahsia cara sukat air cara orang dulu dulu.Kalau kita perhatikan orang tua tua ni masak apa pun tak ada sukatan gram atau cawan pun.Tapi hasilnya menjadi jer kan?Sebenarnya nampak jer macam tak ada sukatan tapi hakikatnya ada formula rahsia yang mereka pegang.Formula rahsia tu pula memang boleh diguna pakai untuk masak dalam kuantiti yang banyak.Kalau kita ni nak masak dengan skala besar mesti agak susah nak sukat gram dan sebagainya.
Jom kita selongkar formula rahsia sukatan air agar agar tali ni.
Untuk ratio sukatan air itu saya saya adaptasi dari Agar Agar Sirap Rose Kak Besah (MyR) .Tapi diolah semula menjadi Agar Agar Santan.
Selain Formula saya akan kongsikan Tips supaya agar agar santan cantik berlapis dan anti gagal.
Ramai yang salah faham kerana menganggap TELUR adalah hero dan penyebab agar agar berlapis.Teori itu salah sama sekali.
Telur bukan faktor utama, faktor yang menjadikan agar2 berlapis ialah SANTAN.Bagaimana caranya untuk membentuk lapisan.
Korang baca dan tengok step by step.
Video tutorial saya akan letakkan di bawah
Ini dia Agar Agar Santan Pandan Tanpa Telur.Sebelum saya pernah buat Agar Agar Pandan Tapi yang ada telur.

Kita andaikan kali ini masak in blind iaitu tiada sukatan.So, kita anggap sahaja agar agar tali ini kita tak tahu sukatan berapa gram.Kali ini lebih kepada eksperimen la.Tapi jangan risau di akhir posting saya aka masukkan sukatan gram/ml sebagai panduan.
STEP#1
Korang baca caption dalam tu ya.Gambar ni saya skrinshoot dari video.Full video ada di youtube saya.
STEP#2
Rendam selama 1-2 jam, setelah agar2 kembang.Toskan air
STEP#3
Masukkan agar2 yang ditapis tadi ke dalam bekas yang sesuai.Jika agar2 banyak,masukkan ke dalam besen/baldi.
INGAT...Guna bekas yang sama untuk menyukat air,santan dan gula
STEP#4
Kalau agar2 kurang dari bekas yang digunakan.Tandakan paras agar2 tadi sebagai panduan.
STEP#5
Sukatt air sama paras dengan bekas yang ditanda tadi
STEP#5
FORMULA RAHSIA
1:3
1 agar agar = 3 cecair (air,air pandan dan santan)
Kalau nak buat agar agar merah/sirap, ratio ialah
1 (agar2) : 3 (air)

STEP#7 
Masukkan air ke dalam periuk berisi agar-agar
STEP#8
Masukkan air pandan dan masak hingga agar agar larut.

STEP#9
PASTIKAN AGAR AGAR TELAH LARUT SEPENUHNYA.
Barulah masukkan gula.Tips penting supaya tektur agar2 lembut dan sedap dimakan.
Kalau masukkan gula terlalu awal (agar2 tali belum larut sepenuhnya)hasilnya nanti agar2 akan keras 

STEP#10
Cara sukat gula
Untuk sukatan gula, masih lagi menggunakan bekas yang sama.
STEP#11
Tapi sukatan gula,kita hanya guna separuh dari paras yang ditanda tadi.
Yang ini sekadar panduan sahaja.Kuantiti gula bergantung kepada tahap kemanisan masing2.
STEP#12
Masukkan gula
STEP#13
Masukkan gula batu.Tips supaya agar agar tidak terlalu berair bila dihidang (ini untuk jamuan atau untuk tempahan)
STEP#14
Masukkan garam.Untuk naikkan rasa lemak agar agar santan
STEP#15
Setelah gula hancur, barulah masukkan santan (wajib guna santan pekat)Kalau guna santan kotak saya cadangkan guna AYAM BRAND.
STEP#16
Setelah mendidih, BESARkan api dan biarkan adunan membuak2 dan biarkan selama 1-2 min.Pastikan adunan tidak melimpah.
TIPS PENTING supaya agar agar santan berlapis.
API BESAR santan akan terasing dan naik ke bahagian atas (apabila disejukkan nanti)

STEP #17
Tuang ke dalam bekas/loyang.Dan sejukkan sebelum dipotong

Untuk video Tutorial, klik butang PLAY paparan di berikut:
Untuk paparan lebih jelas, Boleh klik link di bawah

AGAR AGAR SANTAN RESEPI TIPS SUPAYA BERLAPIS DAN FORMULA SUKATAN AIR AGAR AGAR TALI
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan 25g agar agar tali 600ml air 600ml jus pandan (5helai daun pandan+pewarna) 600ml SANTAN PEKAT 300g gula pasir 2 ketul gula batu Sedikit garam PANDAN JELLY COCONUT MILK PUDDING Ingredients 25g jelly strips 600ml water 600ml pandan juice (5pcs pandan leafs+green color) 600ml THICK COCONUT MILK 300g granulate sugar 2 pcs rock sugar pinch of salt


THIS ARTICLE BELONG TO http://linapg.blogspot.com/

3 comments:

mama sara nur said... Balas

sedapnya

Umi Nazrah said... Balas

Waalaikumussalam. Cantik hasil kejadian nya 😍

EmbunRosaliza said... Balas

Sedap n nyaman

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...