Udang Masak Kicap

By LiNa_Pg - Sunday, December 06, 2009


Hari ni masak simple jer, sebenornya xde idea nak masak apa..main campak je la..walaupun simple tapi sedap kat anak tekak aku ni.Resepi udang ni sangat ringkas, kalau ada yang berminat boleh mencuba:

Bahan-Bahan:
  • 200g udang (perasakan garam kunyit - goreng sekejap & ketepikan)
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 biji cili merah (tumbuk)
  • hirisan cili merah/hijau (hiasan)
  • 1 labu bawang besar (hiasan)
  • 2 sudu besar kicap pekat (lemak manis)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Minyak (utk menggoreng dan menumis)
  • Air
Cara-Cara:
  1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan garing
  2. Masukkan kicap dan sos tiram, kacau sebentar.
  3. Masukkan air (kalau nak berkuah - lebihkan air)
  4. Masukkan hirisan cili merah/hijau dan bawang besar.Kacau sebentar
  5. Masukkan udang yang telah digoreng.Kacau sebati.Tutup api.
  6. Tada..dah siap

  • Share:

You Might Also Like

8 comments

  1. lina, kte x mau masak sb dh over limit. Kte nak tlg makan udg sepinggan nih! :P

    ReplyDelete
  2. DJ> meh la mkn sama2 ada lagi ni,tapi xtau la sedap ke tak kat tekak sifu kite ni..

    ReplyDelete
  3. He he E-na pun slalu gak masak ceggini mmg sedap je...E-na cuma tambah cili api ketuk sket kasi pedas...

    ReplyDelete
  4. E-na> heh..heh..sedap kan, saya pon sama,yg kaler ijau tuh cili padi hiris..kasi pedas sket2

    ReplyDelete
  5. kak lina..hukhukk..miss u laa..susah jek nih terkedek2 jalan blog org..hehe..nak ngendeng udang pun dah abis agaknya..nuff pun x bgn2 nih nak klik..

    ReplyDelete
  6. hasue> sian kat sue tenet prob,xpe la sue nuff akak asyik tido jer..

    ReplyDelete
  7. Aduh, ingat nak try. Tapi rumah tak ada sos tiram :(
    Lawati http://hargasetkeduburan.net untuk tips kesihatan keluarga

    ReplyDelete