Assalamualaikum
Dah lama jugak saya teringin membuat begedil daging ni.Selalunya kalau beli daging kisar atau daging burger mesti dihabeskan dengan membuat spageti.Kali ni bila beli kentang dan daging kisar,terus jer on projek begedil ni.Sudah menjadi kebiasaan saya bila nak mencuba sesuatu yang baru, saya akan gugel cari resepi yang terbaik.Ada pelbagai cara dan resepi.Ada yg rebus kentang dan setengah menggunakan kaedah goreng.Begitu juga dengan daging,ada yg masuk terus (tanpa menggoreng terlebih dahulu)Sy pilih cara terbaik,paling mudah dan daging masak dengan sempurna.Bagaimana cara membuat begedil daging style Lina Pg..jom kita belajar sama.Begedil sangat sedap tau..boleh makan begitu saja..cicah sos atau kalau ada kerajinan boleh makan bersama soto.Saya buat agak banyak sebab mkn dengan soto (tp gambar soto kurengggg cantik huhu) pastu frozenkan siket.Senang kije,nk makan terus goreng jer.
Alhamdulillah sedap...
Masa proses menggaul tu masukkan 2 kuning telur juga.Lepas tu gaul sebati (xde dalam gambar-tgn dah comot)
Putih telur digunakan untuk mencelup begedil.
Alhamdulillah cantik kejadiannya tidak pecah, tektur solid tidak berderai..dan rasanya sungguh enak
Untuk frozen, lina pg goreng sekejap agak2 kuning siket jer.Biarkan sejuk..pastu masukkan dalam tupperware
4 comments
sedap kan begedil ni.. makan gitu saje pun layaannn 😋😋😋
ReplyDeleteBetul tu mkn cicah sos pun sedap..mkn ngn nasi atau soto jgk sedap
ReplyDeleteWuiiiih Mantap Sekali Chef Boleh kagak aku nyicipin http://tokozahraherbal.com/obat-herbal-gagal-ginjal-kronis-yang-terbukti-ampuh-tanpa-operasi-dan-cuci-darah/
ReplyDeleteJalanjalan cari rsepi begedil. Tq.nak try lah 😊
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1