Roti Jala Coklat Sedap Dimakan Begitu Saja

By LiNa_Pg - Friday, August 05, 2016

Assalamualaikum...
Petang kemarin cam terasa lapar pulak sebab lunch awal kol 12pm.Dok fikir nk buat sesuatu untuk alas perut.Dala hati berangan nk makan roti jala tapi malas nk buat kuah serawa atau sos.Belen kari pun tadak.So,redah ajerlah buat yg versi coklat manis2 siket.Makan camtu ajer hahaa..Senang kije.Jadilah kan untuk alas perut.Resepi pun mudah ajer dan menggunakan bahan basic jer.Alhamdulillah eksperimen menjadi.Sesuai untuk minum ptg atau sarapan pagi.Anak saya si maisarah tu suka makan on da go...msuk dapur angkut seketul kuar mkn dpn tv.Abes...masuk amek lg.Dia x suka makan kena cicah2 camtu.Buat yg ni mmg kenalah ngn selera dia heheee.Jom kite semak resepi Roti Jala Coklat serba ringkas ni.

Gambar snap ngn hp jer neh...dah la ptg kol 5pm...xpe la kan asal nmpk rupa paras roti jala tu warna coklat hihi

ROTI JALA COKLAT
By Malina Lina Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Bahan-bahan :  

  • 1 cawan tepung gandum  
  • 1 cawan air  
  • 1 sudu minyak masak  
  • 1 biji telur gred A
  • 2 sudu kecil cocoa powder (LiNa Pg guna dark-tu nmpk gelap siket)
  • 2 sudu besar gula kastor (boleh jg gn gula pasir)
  • 2 sudu besar susu pekat manis 
  • Secubit garam  

 Cara-Cara

  1. Satukan semua bahan ke dalam blender dan blend sebati (LiNa Pg hanya gaul guna hand whisk)Kemudian tapiskan
  2. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala (LiNa Pg gn acuan botol muncung 3)Boleh refer SINI 
  3. Panaskan kuali non-stick pan, sapukan sedikit minyak.Kirai/jala adunan ke atas non-stick pan, biarkan selama 1minit (hingga masak).Kemudian angkat.Lipat/gulung 
  4. Roti jala coklat ni sedap dimakan begitu saja.Kemanisan sedang2 jer.Boleh jugak dicicah susu pekat manis atau sebarang sos kegemaran.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments