Assalamualaikum...
Nasi Kerabu ni banyak betul aksesorinya.Memang kena ada kerajinan baru boleh buat.Bagi saya lebih mudah membuat Nasi Beriani atau Nasi2 berperisa yang lain.Walaupun agak renyah tapi berbaloi2 bila dimakan sangat2 menepati citarasa.Saya masak bersama adik2 dan makan bersama2.Buat ramai2 cepat siket la siap.Nasi Kerabu ni terdiri daripada Nasi, Sambal Ikan,Tumis,Budu,Solok, Sambal Jate dan ulaman.Terlebih rajin jugak sebab Telur Masin Homemade hihi.LiNa Pg guna telur ayam jer yang dijeruk dalam air garam.Alhamdulillah sedap..lemak2 masin.Kalau nak buat ikan celup tepung,daging bakar atau ayam pun okey jugak.
Hari ni saya blurr tak tahu nak karang apa.Jom la kita layan gambar2.Nasi Kerabu ni ramai dah yang pandai buat.So,layan gambar dulu..Nanti senang saya masukkan resepi.
Untuk Nasi masak macam biasa jer.Sukatan air bergantung kepada jenis beras.LiNa Pg guna beras basmati ratio 1:1
- Sangai/goreng kelapa parut dengan api kecil hingga sedikit perang.Jangan terlalu garing nanti makan rasa bersepah.
- Rebus ikan hingga masak bersama asam keping dan sedikit garam.Ambil isinya.
- Tumbuk bawang merah, halia serai hingga hancur.Masukkan isi ikan dan tumbuk kasar (LiNa Pg suka tektur yang masih kasar2 sebab bila makan tergigit isi ikan lagi sedap)
- Masukkan garam dan gula/perasa
- Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam kelapa parut yang disangai.Goreng dan gaul2 sekejap supaya bawang mesra dengan kelapa parut.
- Sesuaikan rasa.kemudian bolehlah dihidangkan
- 2 ekor ikan kembung @ apa2 ikan (LiNa Pg guna 4 ekor ikan selar)
- 10 biji Lada solok/Cili Hijau - belah tengah buang biji
- 1 cawan kelapa - sangai hgga kekuningan (LiNa Pg tak sangai pun)
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit halia (LiNa Pg guna 1/2 cm)
- 1 batang serai - dihiris nipis
- 10 biji lada hitam @ aji shio
- 1 biji telor
- 1 Asam keping
- Sedikit garam
- nisan/gula melaka
- 1 cawan santan sederhana pekat
- Rebus ikan hingga masak bersama sedikit garam dan asam keping.Ambil isinya.
- Tumbuk lada hitam,serai,halia ,bawang,dan nisan, kemudian masukkan isi ikan, tumbuk seketika hingga bergaul mesra.Sesuaikan rasa
- Keluarkan bahan2 tumbuk tadi dan masukkan kedalam mangkuk besar. Selepas itu masukkan kelapa yang telah di goreng tadi kedalam bekas( kalo rajin kelapa ni di tumbuk sedikit untuk menghaluskannya ).
- Gaul mesrakan bahan2 tersebut.
- Pecahkan sebiji telor dan gaul rata. Kemudian bolehlah disumbatkan kedalam lada tadi. Buatlah sehingga habis
- Susunkan didalam periuk, kemudian masukkan secawan santan. Tutup periuk dan masaklah dengan api yang perlahan sehingga kering (dalam 10 minit)
2 comments
Suka juga "rice to wednesday" ni
ReplyDeletePH tengok jer, mata kelip2... Rajin Lina buat nasi kerabu dengan segala lauk pauk. PH tak larat nak buat, so makan kat kedai aje.
ReplyDelete