Assalamualaikum...
Ramadan datang lagi, tentu ibu-ibu atau yang bujang pening kepala nak masak apa yang mudah kan? Balik kerja, kena hadap jalan sesak dan menyebabkan kekangan untuk menyediakan juadah yang berbaloi untuk dimakan buat berbuka. Pastinya kita semua memerlukan makanan yang sedap dan paling penting sihat. Jadi untuk memastikan kita semua mendapat yang terbaik , jom cuba resepi mudah dengan hanya tiga hingga empat langkah sahaja.
Apa kata hari ini kita cuba sesuatu yang ringan,mudah tapi sungguh menyelerakan.Resepi ini sesuai untuk juadah berbuka ataupun bersahur.Kadang kadang anak2 kurang berselera makan nasi waktu sahur, apa kata cuba hidangan Mi Tanpa Goreng Cintan diolah menjadi Mi Kicap Ala ala wantan mi.Lengkap dengan sup simple yang diperbuat daripada minuman kundur.Minuman kundur Yeo's ini boleh memberi impact light sweet yang yang sangat natural pada sup.Sungguh sedap dan sup tidak terlalu berat.Sesuai untuk berbuka puasa.
- 3 keping Mi Tanpa Goreng Cintan
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar minyak bijan
- 1 sudu besar kicap cair
- Air panas mendidih secukupnya
- Masukkan Mi Tanpa Goreng Cintan ke dalam mangkuk besar.
- Tuang air panas.Rendam selama 3minit.Kemudian toskan
- Masukkan Mi Tanpa Goreng Cintan yang sudah lembut ke dalam mangkuk, kemudian masukkan sos tiram,kicap cair dan minyak minyak.Dah siap Mi Tanpa Goreng Cintan Ala Wantan Mi.
- 1/4 cawan (~60ml) minuman kundur Yeo's
- 2 mug air (atau secukupnya)
- 1 kiub ayam
- 1 sudu kecil minyak bawang putih
- Bebola ikan secukupnya
- Sedikit daun bawang
- Masukkan semua bahan (kecuali daun bawang).Biarkan mendidih dan bebola ikan masak.Taburkan hirisan daun bawang.Tutup api.Siap
0 comments