Resepi Sambal Cuka | Sambal Jate | Sambal Nasi Berlauk Kelantan
Assalamualaikum....
Hai apa khabar semua, sekarang ni negara kita dilanda wabak covid19 saya harap semua follower blog TMK mematuhi arahan PM kita supaya STAY AT HOME.Jaga kebersihan dan jaga kesihatan, stay calm dan stay safe semua.
Bersiaran di pagi Selasa mencari kelapangan untuk update blog dengan n3 yang masih tertangguh.
Kalau korang nak cari idea masak2, boleh terus ke YT Lina Pg.InsyaaAllah kat sana ada video terbaru setiap minggu dan hari ini jam 4pm ada video terbaru.
Okey untuk resepi kali ini, saya nak kongsikan resepi sambal jate atau sambal cuka.Sambal cuka ni sangat terkenal di negeri Kelantan, selalunya dipadankan bersama nasi berlauk, nasi kerabu,laksam dan sinonim juga disediakan di majlis kenduri kendara.Bagi yang tak ada peti ais, sambal lada ni bertahan agak lama di luar peti ais, kalau simpan dalam peti ais lagi lamaaaaaaa la itupun kalau tak makan la.Lagi best sambal jate ni semakin lama semakin sedap tau.Sambal ni saya makan bersama dengan ayam goreng kunyit.Boleh refer resepi di posting sebelumnya.
Jom kita semak resepi sambal jate ni.
- 1 labu bawang holland
- 5 biji limau kasturi (buang biji-kisar sekali dengan kulit)
- 5 biji cili merah
- 25 biji cili padi merah
- 1/2 cawan cuka
- Gula secukupnya
- Garam
- Perasa
- Satukan bawang besar,cili,limau kasturi dan cuka ke dalam blender.Kisar kasar sahaja.
- Masukkan bahan kisar ke dalam mangkuk.
- Masukkan gula (gula kena agak banyak),garam dan perasa.Seimbangkan rasa masam,pedas,masin dan manis.
- Simpan dalam bekas.Sambal jate siap.
- Untuk video tutorial sila klik paparan berikut
1 comments
Try also Obazda!
ReplyDelete