Friday, May 28, 2010

Aiskrim Goreng TMK

Salam,
Aiskrim Goreng???Ada yang pernah makan dan mungkin juga ada yang rasa pelik kan? Aiskrim mana bleh goreng..cam tak logik jer...Sapa yang tak pernah tengok, meh la tengok caman rupa aiskrim goreng ni...Sedap ni wat minum petang ngan teh 'O' tambah lak makan panas2 tapi sejuk jer kat dalam...
 Ni rupa aiskrim yg dah siap digoreng..
Rajin tahap gaban neh snap 2-3 pic lagi...
Kalau ada yang berminat boleh la mencuba, kat sini saya sertakan resipi, sebenarnya senang sangat nak wat  ;
Resepi Aiskrim Goreng
By: linapg.blogspot.com
Bahan-bahan:
  • 10 keping roti
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik ( untuk balut roti)
  • Minyak 
Cara-Cara:
    1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
    2. Skopkan aiskrim ke atas roti. 
    3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi
    4. Tekan acuan telur yang bulat tu supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)
    5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman ( Saya simpan 2jam setengah jer)
    6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan.
    7. SeLamaT MenCuba
     Versi buka aurat sket..perisa vanilla..ada yang terliuq tak?
    Yang ni plak perisa coklat..aiskrim masih beku lagi tu....


    11 comments:

    ezzyra said... Balas

    lama dh teringin nk mkn..tp x kesampaian...nk 3 ktol...

    lina_pg said... Balas

    ezzyra> ala senang jer tu dik nak wat...tapi kena sabar sket..kna tggu 3jam..tapi sedap ya ampun

    AdryDaud said... Balas

    Aiseymen...ais teyem goreng.. Nk 3 ketoi.. Tgk kat CH rasa mcm nk beli tp x jd sbb yg buat bkn org muslim..huhu..

    izahdaut said... Balas

    sedapnye..dah lama tak mkn..dulu mkn kat pntai pd.rupenye senang je nk buat ekkk..toce toce kak..

    lina_pg said... Balas

    adry> ais teyem neh cedap tau..mmg kompom muslim yg wat..3ketui jer..cukup ke tu hik3..

    lina_pg said... Balas

    izahdaut> tu la akak ingtkn susah nk wat sbb klau beli mahal..rupanya senang jer..cuba la ya..

    Puan Isah said... Balas

    Nice! & simple :)

    Thank you for sharing lina :) Nak buat untuk cucu dan saya sendiri he he..

    lina_pg said... Balas

    Puan Isah> mmg sempoi aiskrim goreng nih, msti bdk2 suka. Cuba la puan isah

    CatlinaFly said... Balas

    salam kenal..sy tgk aiskrim goreng terus kecur air liur...dah lama tak makan.dulu selalu beli kat pasar malam serdang rm2 sebijik :) makan kat situ gak sebelum naik moto balik asrama

    lina_pg said... Balas

    CatlinaFly> salam kenal,sy prnh mkn aiskrim goreng ni kt kedai ns kandar..tp mahal gak rm2.50 kecik jerr..dpt rcp dr kwn terus cuba..sng ajer rupanya nak wat.BTW tenkiu sudi sggh blog saya

    s.y.a.s.y.a said... Balas

    maaf nak tanya,yg acuan telur tu macam mane eh rupa dia ?kat mana nak cari tu ?

    klik2 my nuff

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...