Tuesday, May 24, 2011

Kek Epal Mudah@Apple Cake

Assalamualaikum.
Memula ingat nak memuding tapi cuaca kejap hujan lebat,kejap mendung pastu panas sat..projek memuding terpaksa cancel.So..petang ni kita bako..kta bako..dapat makan yang panas2 sket sedap gak kan?Tengok dlm esbok ada sebijik epal ijo granny smith...ceriteranya company my laling mengamalkan pemakanan sihat..tiap2 hari staff akan diberi sebijik buah.Apa2 buahlah tiap2 hari tuko..orange,epal,kiwi,pisang kaki dan macam2 lagi..Selalunya hubby akan bawa balik buah2 tu..walaupun sebijik tapi buahnya agak besar..so bini dia godek2 lah wat kek, nak wat apple crumble tak reti la plak..
Kek Epal ni hasil kederhakaan (rosak BM) rcp kak fida Blended Orange Cake, saya cuma tuko orange ngan epal jerr..tambah sket2..terhasillah kek epal yang mudah ni. Sedap tau walaupun picas nampak bodoh2 jerr uhuk..xtau apa yang tak kena ngan setting suma picas kelabu asap jerr..mayb cuaca mendung kat luar kot..(cuaca lak yang jadi mangsa).Untuk rcp asal rujuk kat dapur kakfida (myR)ya.Saya tepek kat sini untuk rujukan sendiri
 

RESEPI KEK EPAL MUDAH@APPLE CAKE

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah epal ijo
  • 3/4 cawan butter cair
  • 1 cawan gula halus
  • 4 biji telur(gred B)
  • 2 cawan tepung naik sendri
  • 1sk ovelette
  • 1paket calcium (60g)
  • 2sb susu cair
  • Sedikit pewarna ijo epal

Cara-cara

  1. Cuci buah epal,potong kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,butter cair,gula dan telur dan ovelette kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.Secara kaup balik
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 150C selama 30 min hingga 1 jam atau hingga masak.(Bergantung oven masing2)
kek epal pas kuar oven dok tunggu sejuk..

16 comments:

Sue's said... Balas

wahhh...boleh cuba jgk ni...x la oren manjang

lina_pg said... Balas

sue> sedap oren di'epal'kan hehehe

NURUL AINI NORAZMAN said... Balas

akak,. ada resepi cheesecake x? teringin nak makan cheesecake plak,.he3

Nieza said... Balas

amboi kak derhaka resepi yer...apple pun sodap..hehe antar sini skit nk rasa...:)

lina_pg said... Balas

Nurul> saya tadak rcp cis kek,tapi rasanya yang ni paling ok kot,ramai2 kwn2 dah cuba kat myR http://www.myresipi.com/top/detail/3703

lina_pg said... Balas

nieza> hehehe derhaka sket jerr

DJ Dayang said... Balas

wahh! ..nampak gebuss la yang oii...rasa nk ngap je dr skrin...sukeee!

akceli kte pun nk memuding tp x tau lg nk buat puding ape sb 2-3 hr ni si farah asik2 nk mtk buatkan..kte je ade mls sket ni...hehe

pepepun, kek ni kte ambik seloyang eh...tqqqq :)

Mrs. Farhan said... Balas

Akak, sodapnye. Terliur lah tgk. Adoiiii. Mintak sepotong bley?

lina_pg said... Balas

DJ> gebus la jugak,kite tmbah ovelete sket..w'pun rupa paras tak seindah mana tp rs menten sedap..

meh la yang ada lagik ni masih ada lagi ni

lina_pg said... Balas

mrs farhan> meh2 ada lagi ni..

hani said... Balas

salam kak,
derhaka pon menggoda...kena masuk list ni..hehhehee

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam..napetah semalam akk tak leh komen..boleh tulis nak publish tak dapat...cantik kaler kk epal tu..nampak pun gebuss gebass je..ada lagi ke bak mai sepotong heheh

Azmiezas said... Balas

sedapnya..rajinnya tuan blog ni yer..

HaSue said... Balas

sama laa ngan si ryo buat aritu guna epal ijau..x pnh try lg aritu sy guna carrot je derhakakan resepi kak fida tu.hehe..

best laa kompeni laling akak tu..

MiZi said... Balas

kak.. orang kata epal ijo ni masam.. kek ni xmasam ker kaka??

Dunia Baru KU : Kembali Sudah

lina_pg said... Balas

mizi> mmg betul epal ijo ni agak masam kalau mkn gitu jerr,kalau kalau wat kek kira orait la sbb dah boh gula..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...