Monday, July 4, 2011

Ayam Coca-Cola@Ayam Coke

Assalamualaikum..
Memula tengok resipi ayam coca-cola ni rasa cam pelik lak.Ada ke minuman gas coke@coca-cola boh dalam ayam.Tapi bila baca komen dan respon, rata2 kata sedap.Apa salahnya jika mencuba.Kalau menu ayam kat umah ni kompom dapat sambutan.No harm to try right?So try je la.Sangat teruja ngan hasilnya.Resepi ayam coca-cola ni sangat unik rasanya.Sangat berbaloi dicuba sebab terlalu senang nak disediakan dan bahan2 yang digunakan sangatlah simple.2 thumbs up utk resepi yang unik ni.So kepada sesiapa yang inginkan kelaianan resepi ayam.Bolehlah mencuba.Resepi asal bleh tengok kat dapur myR, tenkiu zeera tuan punya rcp ni.Resepi kat bawah ni versi sedikit durhaka ikut anak tekak sendiri.
walaupun rupa paras tak seberapa, tapi rasanya sangat unik dan sangatlah sedap
RESEPI AYAM COCA-COLA@AYAM COKE
By: http://linapg.blogspot.com/

Bahan-Bahan:
  • 1 ekor ayam ( potong ikut suka)
  • 1 tin coca-cola
  • 1 labu bawang besar ( blend)
  • 2 batang serai (blend)
  • 2 inci halia (blend)
  • 3 ulas bawang putih ( ketuk )
  • 1 batang serai (diketuk) 
  • 1 sb kicap pekat
  • garam/perasa/serbuk lada hitam
  • Buah tomato ceri/karot/kentang

Cara-cara

  1. Ayam dibersihkan kemudian lumurkan sedikit garam/perasa dan serbuk lada hitam
  2. Satukan bahan kisar, serai ketuk,bwg putih ketuk dan lumurkan ke atas ayam
  3. Susunkan ayam ke dalam non stick pan/kuali
  4. Tuangkan setin coca cola ke atas ayam tadi.Simbah2 air coke ke atas ayam.
  5. Masukkan karot/kentang (jika suka)
  6. masukkan kicap pekat untuk mendapatkan kaler lebih gelap(option)
  7. Masak sehingga kuah agak pekat, masukkan buah tomato.Tutup api.
  8. Hidangkan bersama nasi.

7 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

Salam Lina..

pertama kali nampak resepi sebegini unik.. guna coca cola memang tak pernah sangka ye boleh digandingkan ayam dengan minuman.. hehe.. bahan2 pun nampak mudah tu.. bolehlah mencuba.. tak perlukan minyak ye resepi ni.. ? salin resepi dulu ye.. terasa rajin bolehlah cuba..

nOOrsha said... Balas

salam kak lina...mmg da lame sy nmpak resepi ni kat myr.. sbnrnye klo ikutkan mat saleh pun gunekan wine dlm masakan diorang.. tp wine tu haram, so kite ganti ngan coke....nampak pelik n tak berani nak cube, takut x dpt sambutan..ehehe..tp tgk akaknyer ayam ni nampak cam sedap ler..klo idang kat sy sy x tau pun ade bubuh coke kat dlm tu :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Balas

Salam Lina..ada gak nampak resepi nie kat MYR tp lom pernah try lagi.bila Lina masak nie..nampak sedap lak.

Ummi said... Balas

Assalam Lina, waaaahhh resepi ni akak x penah try lgk...penah dulu nampak kat mana ntaahh, x igt dah...ni dah ada kat dapur lina ni..boleh la try...x rasa sgt ke coca cola tu lina...hehehe...mcm peliks kan...tp sedap jek tgk gambar ni...

Adry@Daun said... Balas

Nmpknya ini antara menu yg tdk myihatkn. Kalo mkn sllu, ia sdh tentu blh menambahkn kuantiti lemak jahat pd badan..hehe..

Nieza said... Balas

menarik resepi ni kak...rasa bergas tak ayam tu...hehe selalu minum air cola ada gas kan..:)

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam , baru sempat nak ngomen, semalam mogok blogging hahahah.

percubaan yang menarik dan berani, tahniah ya, dengan hasil yang menggalakan dan mendapat sambutan hangat, tentu sedap sanagat ni

Umah akk jarang beli coke, kalo terbeli boleh juga dicuba resipi ni, akk tak dpt bayangkan mcm mana rasa air gas tu bila dicampur lam ayam tu, agaknya ayam jd lembut kut

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...