Monday, July 11, 2011

Buah Oren ke ni?

Ishh..ish..tadak menda lain ke nak tayang...ada ke buah oren potong2 pun boh dalam blog.Takpelah kan kira ada n3 gak kan..kan??Buah asli ke ni cuba tengok tul2..amek teropong cepat..tipah tertipu ker? kalau tengok sekali imbas cam real buah oren kan?ekceli ni fruit jelly.Memang terasa ke'oren'annya..abes rosak BM aku hahaha..saya gunakan 2 biji buah oren sunkist dan 2 biji limau gedang sbb tu ada sedikit unsur merah/pink dalam jelly..resepi saya amek kat myR. Thxs ya yani.Resepi asal sila rujuk link ke myR ya..rsepi saya tepek kat sini saya guna sukatan cawan utk rujukan sendri
 mayb ni pic zoom out sket..tak berapa nmpk
 meh close up sket

sedap tau fuit jelly ni
RESEPI FRUIT JELLY@AGAR-AGAR OREN

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 4 biji limau- large size
  • 10g serbuk agar-agar
  • 5 cawan air
  • Jus perahan buah limau/oren
  • 1/2 cawan gula
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Buah limau/oren dibelah dua.Keluarkan isinya.Saya korek guna sudu jerr
  2. Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.Tapiskan
  3. Masak agar2 bersama gula dan garam hingga agar2 dan gula hancur.
  4. Masukkan jus buah limau tadi.Kacau sekejap.Tutup api
  5. Tuangkan ke dalam kulit limau tadi.(Kulit limau/oren sy letak atas gelas supya senang nak tuang)
  6. Biarkan sejuk dan jelly keras. 

11 comments:

Kak Rosaliza said... Balas

alolooo comelnya jelly tu , letak atas meja mkn beradap mmg cantik tu. tentu sedap n nyaman masuk mooolot tu

nuwairani ismail said... Balas

memang tipah tertipu la...cantik betul kejadian buah oren tu...macam real aje...

ijayuji said... Balas

Salam kak lina! waalahhhhhh sgt jeles :D kat sini oren kira mahal dr mesia sikit kdg tu nak beli asyik abis kena makan gitu jerr tak sempat dibhuat jelly sbb budak2 pun tak makan jakun sungguh! hihihi...

lina_pg said... Balas

kak rosa> achik dah setuju wat jelly ni sbgai menu dessert meja pengantin.kira orait gak sbb senang jerr

lina_pg said... Balas

nuwairani> mmg tipah tertpu kan..tp anak2 akak suka sangat ngan jelly ni

lina_pg said... Balas

ika> wslm ika..best tau jelly ni,tp kalau anak2 xsuka mkn ssh gak jenuh nak perabih sorang2

wachak said... Balas

assalam kak lina

alahai kak. masing2 dok tayang buah. smlm kak liza tayang manggis. ari ni akak tayang oren lak. Kalau x cakap yg tu jelly memang dok ingat yg tu oren betul .. ha33

lina_pg said... Balas

wachak> wslm wa...ha kan dah tipah tertipu hehehe

Ida,Japan said... Balas

emmm..nyaman ni kalau masuk mulut..dh ramai kwn2 yg buat jelly ni, ida jer lum buat..mmg cam real jerk

lina_pg said... Balas

Ida> mmg nmpk real jelly ni..sedap lak tu.Tak rugi mencuba

Azueriena Norash said... Balas

wahh memang nampak sgt real...nak try jugak ler..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...