Tuesday, August 9, 2011

Bendi Goreng Belacan

Assalamualaikum...
Dah lama tak wat sayur bendi goreng cenggini.Memang peberet sangat ngan sayur bendi ni.Sori la gambo kucar kacir sket..almaklumlah kelam kabut. Sayur ni main campak2 jap jer dah siap.Sedap makan panas2. Tu yang snap lebih kurang jerr. Pepon memang sedap.
krup krap krup krap..ratah pun sodap
RESEPI BENDI GORENG BELACAN
by: DJ
sumber :linapg

Bahan-Bahan:  
  • 7-8 batang bendi (direndam dgn air bergaram. Kemudian dibilas dan dipotong menyerong)
  • 2 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 biji cili merah*
  • 1/2 inci belacan bakar*
  • 1 sudu makan sos tiram (ganti ngan kiub ikan bilis)
Cara-cara : 
  1. Tumbuk bahan2 bertanda*. 
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. 
  3. Tumis bahan2 tumbuk hingga terbit bau. Masukkan sos tiram dan kacau lagi. Akhir sekali masukkan bendi dan kacau sebati(30 saat). Padamkan api dan hidangkan. 
**boleh tambah kicap/garam jika suka.


10 comments:

hani@debumelukut said... Balas

Pagi ni dah pesan dgn bibik supaya beli bendi..

resipe-masak-makan said... Balas

salam tuan umah, orang tanjung ka?okra tu buat makan soq memang bukak selera,nice blog and picture.

Ida,Japan said... Balas

suka bendi msk gini...selalu gak goreng buh belacan,sedapkn lina, baru teringat dlm peti masih ada bendi tak terusik....bole la goreng ptg nanti

lina_pg said... Balas

hani> peberet sy ni bendi goreng camni.

resipe msk2> wslm..ya dok penang.Mmg laju jer mkn sayur camni.Thxs ya

Ida> Kat Jepun pun ada bendi gak eh..boleh la try mmg sedap

ijayuji said... Balas

Slaam kak lina!! Sayur apa pun kita makan KECUALI peria hihihi... kita uke kalau sayur2 gini ratah gitu jerrr tak nak makan nasi, sedapp! dulu2 kita tak minta sayur2 ni tp sejak terpelanting ni semua kita rasa nak makan, last2 budu dgn cencaluk pun kita nak cuba mkn cuma tak de jerr lagi niii :D Selamat berpuasa ya kak!

lina_pg said... Balas

ika> wslm ika, dok merantau kena la cuba mkn mcm2..kalau kat tempat bleh pilih2 sbb byk pilihan kan..ika mkn budu gak ke?mesti pndai 'kecek' klate hehehe

selamat berbuka ya

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam sedapnya krup krak rasa bendi tu, masa g pasar ari tu dah nak beli bendi tapi tak terbeli lak, susah ngan dak tecik g pasar.

Selamat berbuka ya

lina_pg said... Balas

kak rosa> wslm, mmg sedap rataj gitu jerr.Mmg susah kalau kena usung 'handbag' ke hulu ke hilir ni.Bendi ni pi hasil tuaian kat Tesco kih3

wachak said... Balas

assalam kak lina

kalau dapat dkat wa ni, meratah jer lah, x sempat nk makan dgn nasi ... he33

lina_pg said... Balas

wachak> wslm wa..akak mmg suka mkn bendi..betul main ratah pun tak sedo abes semangkuk

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...