Friday, October 14, 2011

Sawi Tumis & Bebola Daging Homemade

Assalamulaikum..
Sayur bodoh2 aje..sesuai utk cuaca panas atau ujan lebat, mmg sedap bleh hirup kuah sayur sawi ni.tambah lak ada manis2 daging kat dalam tuh.Yang best tuh Maisarah pun bleh makan sekali.Walaupun sayur bodoh2 tp tang meatball tuh yang spesel sket sbb aku gentel sendrik hehehe.Puas hati makan.kalau yang beli tu rasa tepung jerr
sedap..hirup kuah sampai licin
SAYUR SAWI TUMIS & BEBOLA DAGING HOMEMADE

Bahan-Bahan:
  • 2 pokok sayur sawi (siang asingkan sayur n btg)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 sb udang kering (tumbuk)
  • Bebola daging
  • Tomato ceri
  • Air rebusan daging
  • 1 kiub ayam
  • Minyak
Cara:
  1. Tumis bahan tumbuk hingga garing dan naik bau.
  2. Masukkan bahgian batang sawi.Biar sedikit lembut
  3. Masukkan air rebusan daging dan juga kiub
  4. Masukkan sawi, bebola daging dan tomato ceri
  5. Kacau sekejap.Sesuaikan rasa.Tutup api
  • 3 ketul daging burger (linapg gn RamlY burger)
  • air secukupnya utk merebus daging
    CARA:
  1. Bulat2kan daging burger.Kalau gn dgg kisar kena masukkan garam dan lada sulah ya)

 2. Bulat2kan hingga abes
3. Kemudian rebus daging dalam air mendidih hingga bebola daging timbul.Bolehlah diangkat dan toskan.Simapn air rebusan sebagai stok

 

14 comments:

SURIA AMANDA said... Balas

wah..simple resepinya...nampak senang kan..kak..kalau guna daging fresh bleh x?

Adry@Daun said... Balas

Bebola daging tu mkn cicah sos pn sodappp...

zarin said... Balas

saya pun slalu wat sendiri je bebola daging tu. lg sedap kan!

p/s
slalu guna fresh minced beef. agak mahal sikit tp lg sedap rasa dia dari frozen R**ly beef tu

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam, idea kreatif ada kelainan dlm mskan, kalo semua kata sedap maknanya mmg sedap lah tu, puas ahti mkn

Liza said... Balas

salam kenal lina..kekadang mkn lauk yg simple macam ni mmg best kan..

Chik Mimi said... Balas

linaaa bestnya... lina pc tu dah pecah dara ke belum?

ayunalisa said... Balas

ohoo.mudah aje nk wt meat ball ni..nnt kna try.. alisha suka sup2 ni ( semua yg kuah2 ala2 jrnih dia pggl sup)

lina_pg said... Balas

Suria Amanda> mmg simple jerr tp sedap.Kalau guna dgg fresh kena kisar dululah pastu masukkan garam,serbuk perasa dan lada sulah.Pastu follow jer nx step tuh

lina_pg said... Balas

Adry> mmg betoi tu..cicah sos pun sodap.Kalau cucuk2 kat lidi satay dah bleh meniaga tuh kih3

lina_pg said... Balas

zarin> guna dgg kisar best jugak kan?lenkali bleh la try.

Embun> suma puji kata sedap,abaglong siap bg 99% lagi.Tnya dia nape tak 100%,Dia kata kalau mama wat spageti meatball bolognaise br dapat 100% hahaha

Liza> salam kenal juga, tu lah simple dimple pun kena ngan selera satu rumah..best jugak

lina_pg said... Balas

chik mimi> best taw chik mimi..nak2 hirup kuah tuh..alih2 tengok dah licin..

psst..PC lom pecah dara lagi.Elok jerr dalam kotak wakaka

lina_pg said... Balas

ayu> kakna rasa alisya suka lah jenis soup2 cenggini.mmg dia leh layan

quinnie said... Balas

sedap nya kaklina..guna daging burger ye...lepas ni nanti boleh cuba buat pulak..saya suka sup simple2 cam ni....:)

Nieza said... Balas

kak, rajinnya buat bebola daging sendiri...saya gak yg malas...hehe

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...