Resepi Ayam Kapitan

By LiNa_Pg - Thursday, April 11, 2013

Assalamualaikum...
Dah banyak kali ulang siar ayam kapitan ni.Memang menjadi peberet kami sekeluarga.Senang lak tu nak buat.Tak bape pedas,jadi budak kecik pun bleh makan.Senang kije...tak yah masak asing2 untuk dah Maisarah.Kalau takmo makan nasi, cicah ajer ngan roti..Kenyang gak tuh..sumber asal DJ

Kalau ada yang nak mencuba silakan..
AYAM MASAK KAPITAN
sumber asal : DJ
sumber 2 : lina pg

Bahan Kisar 
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 6- 7 biji Cili Merah 
  • Sedikit lengkuas 
  • Sedikit kunyit hidup
  • Stgh cm halia 
  • 1 batang serai 
  • 1sb udang kering (rendam sekejap supaya lembut-toskan)

Bahan A 
  • Ayam dipotong ikut suka
  • 200 ml santan
  • 50 ml susu cair
  • 3 asam keping
  • Cili merah & hijau (dipotong)
  • 1 biji tomato belah 4
  • garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. 
  2. Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk.
  3. Kemudian masukkan santan dan susu cair dan asam keping.Biarkan hingga mendidih. 
  4. Masukkan garam, gula .Kacau sentiasa. 
  5. Masukkan tomato dan hirisan cili.Tutup api, dah siap

  • Share:

You Might Also Like

17 comments

  1. @Asyifa Mustaffa
    A..ah..senang dan sedap..Itulah pilihan akak haha

    ReplyDelete
  2. salam kak...menyelerkan npk resepi pun ringkas je...boleh lah try....elok juga tu cicah sama roti, pasti laku heee

    ReplyDelete
  3. Senang dan sedap! mmg menjadi pilihan nih ^^

    ReplyDelete
  4. @Sheila Shafeareen
    wslm sheila, rcp n cepat..mmg betul tu cicah ngan roti pun sedap

    ReplyDelete
  5. sedapnya ayam kapitan.. hari tu dah test gak wat camni.. sedap.. anak2 suggestkan.. tapi beli perencah siap.. balik masuk santan and ayam je..

    ReplyDelete
  6. @JaSSNaNi
    senang jer Nani..lagipun tak pedas, anak2 bleh makan

    ReplyDelete
  7. salam sis
    pernah dengar tapi xpernah try. senang & nampak sedap ;)

    ReplyDelete
  8. tak pernah lagi masak ayam kapitan ni... nnt leh try..

    re: aah.. dah ambil tempahan puding sagu tu... dah minta izin dgn Gertrude terlebih dulu.. sbb tu resepi dia.. hehe.. tp utk loyang besar tu akak dah ejas kuantiti resepi utk muat loyang 9" / 10"

    ReplyDelete
  9. @rostina76
    wslm...senang jer..bleh try la nanti

    ReplyDelete
  10. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    Variasi masakn berkuah ala-ala kari gitu haha..bleh la cuba nanti.

    Betul tindakan akak tu minta izin ngan tuan punya asal..lebih berkat dgn keizinan mereka.

    ReplyDelete
  11. Selalu juga nampak resepi kapitan ni Lina, tapi belum pernah cuba. Tq for sharing kelazatannya... memang kena cuba juga ni.

    ReplyDelete
  12. @Amie
    dah banyak wat ni kak amie..suka ngan rcp ni

    ReplyDelete
  13. sedap... baru ja try... tq.. :)

    ReplyDelete
  14. salam , resepi ni kena tambah air ke tak??

    ReplyDelete
  15. @shah ncc
    wslm, kalau suka berkuah boleh tambah air..tp kena adjust balik la masam masinnya tu

    ReplyDelete