Tuesday, May 21, 2013

Resepi Lamb Chop BlackPepper Sauces

Assalamualaikum...
Menu dinner malam tadi...Alhamdulillah kenyang layan western..sesekali biru mata hitamku...Lamb Chop dah menjadi menu kegemaran kami sekeluarga..Alhamdulillah anak2 pun pandai makan camni..Tadak la susah2 nk wat nasi bagai..
Hokeylah takmo buang masa.Meh kite semak resepi.Ekceli dah banyak kali wat menggunakan resepi yg sama.Tapi takpe ada sket kerajinan, haku tepek lagi resepinya.Senangkan korang tengok gambar, terus nampak resepi.
Cara buat lamb chop, cara buat kambing perap yang sedap
Macam biasa Lamb Chop geng ngan kentang putar/lenyek..kalau frech fries tu cam tak beshhh lak

RESEPI LAMB CHOP BLACKPEPPER SAUCE
Bahan - Bahan:
  • 4 keping daging kambing
  • 1/2 kiub ayam
  • 2 sudu besar sos tiram 
  • 2 sudu besar kicap manis (lina pg gn kicap mee)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
  • 1cm halia(tumbuk kasar)
  • Lada hitam, lada sulah, rosemery,tyme,oregano 
  • Sedikit olive oil
Cara-cara
  1. Bersih daging kambing dan toskan (Sila Klik Petua Hilangkan Hamis kambing)
  2. Ketuk2 sket bahagian isi daging kambing supaya daging tidak liat.(Lina pg guna meat Tenderlizer yg cam hammer tu)
  3. Lumurkan kepingan daging kambing dengan kiub ayam,diikut dengan herba (lada hitam, rosemery,oregano,tyme dan mixed herba)
  4. Gaukan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
  5. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
  6. Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering
  7. Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging...memang best
  8. Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
Daging kambing yg telah dibersihkan.Tips tengok SINI .Diperisakan ngan kiub ayam/daging.Guna setengah kiub saja untuk 4-5pcs kepingan daging kambing..
Pastu diikuti ngan herba omputih ni seperti, rosemery, oregano, tyme..lada hitam dan juga lada putih.Kalau tadak herba omputih memadai ngan lada hitam kasar ajer.Pastu lumur lak ngan kicap mee dan juga sos tiram..Kalau tadak kicap mee guna jer kicap manis.Ok jugak
Last sekali baru lumurkan ngan bahan tumbuk..bawang n halia..Kena ikut step ni tau...barulah lamb tu meresap dan sedap..Kemudian perapkan selama sejam.Lagi lama lagi sedap.Kalau byk masa sy akan perap semalaman..
kemudian bolehlah di grill.Pastikan grill pan dah benar2 panas (Sampai berasap2 yeaa) barulah diletak kepingan daging kambing.
Grill hingga masak, ikut tekak korang la nk medium rare ke medium or well done yea..
Cara buat Lamb Chop Black Pepper resepi mudah dan sedap
Inilah hasilnya...taraaaa...moist, tender n juicy
MASHED POTATO
By lina pg

Bahan-Bahan:

  • 3 biji kentang besar (~1kg)
  • 2 sudu besar mentega
  • 1/4 cawan susu segar 
  • Serbuk Lada hitam kasar (jika suka)
Cara-cara :
  1. Kupaskan kentang dan dadu kecil (supaya cepat embuk dan mempercepat proses lenyek)
  2. Rebus kentang sehingga empuk (lina pg masukkan 1 sudu kecil garam semasa merebus kentang) 
  3. Bila empuk, toskan air.Terus lenyek kentang dalam keadaan kentang masih panas 
  4. Masukkan susu segar (sedikit demi sedikit) dan mentega. Gaul rata. 
  5. Sesuaikan rasa (tambah garam (jika tak cukup masin, lada sulah dan lada hitam) 
 kentang dikupas kulit dan didadu kecil.Masukkan 1/2sk garam.Rebus hingga empuk
 Setelah empuk, toskan airnya..nampak tak masih berasap2 tuh
 Time kentang ngah panas2 tuh masukkan mentega dan susu cair sedikit demi sedikit sambil lenyek hingga halus...kalau suka bleh tambah lada hitam semasa melenyek
Kentang yang sudah siap dilanyak olehku..bukan lenyek dah ni..tahap layak terus haha.Kalau wat kentang lenyek ni time marah memang sempoi abes la..kompom halus jer tekturnya hihi

SOS BLACK PEPPER 

By lina pg

Bahan-Bahan:

1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
4 sb (rata) tepung gandum
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
4 sb sos lada hitam (lina pg gn brand life)
2 sb lada hitam ditumbuk kasar
3 cawan air (atau lebih)
2 sb mentega

Cara-Cara:

  1. Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
  2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
  3. Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
  4. Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayam
  5. Masukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.
  6. Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.

Note:
Lina pg tak gunakan sos tomato kerana sos lada hitam sudah memberi impact masam yang sedap.Saya pernah cuba resepi yang menggunakan sos tomato...rasanya agak spoil.Taste masing2  la kan.

37 comments:

Norzila Zakaria said... Balas

assalamualaikum kak lina..western gitu ..complete set lagi..nak datang bwk pinggan la gini

LiNa_Pg said... Balas

@Norzila Zakaria
wslm zila,
Haha sesekali layan western zila..biru mata hitamku

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam sedapnya western food, kelabu mata hitam akk ni, nak biru takleh la pulak heheh,nampak sedap, anak2 mesti suka mkn kalo msk2 western mcm ni kan.

LiNa_Pg said... Balas

@EmbunRosaliza
wslm..memang betul tu kak rosa, sejak dari beli lamb tu lagi dok sebuk tanya bila nk wat..adoi..kite ni nak ngabehkan lauk pauk market dulu..
Kalau lamb ni memang frozen op kos tahan lama..
Adeh tak tahan ngan request kiri kanan budak2 ni..buatkan ajerlah

ezzyra said... Balas

sedapnya..sepinggan bape hinggit la ni ye?

LiNa_Pg said... Balas

@ezzyra
Haha..aritu makan kat Mirs Kitchen..dalam rm12 kot...tp lamb ngan kentang goreng..kalau mashed potato mahal sket kot

Acik Erna said... Balas

assalam lina..lengkap resepi yang lina kongsikan..terima kasih..kalau acik kena gantikan..sebab tak makan kambing

LiNa_Pg said... Balas

@Acik Erna
wslm..acik...
cer acik tengok dalam bekas perapan (tupper ware biru tu)..ada ayam seketoi..untuk achik la tu hehe

Amie said... Balas

Ya ampun!!!! bilalah boleh asapkan kembali dapur kami dengan lamb chop yang sangat sedap ni Lina... kami sekeluarga memang hantu lamb chop!

Bbwana adienia said... Balas

salam kak lina..

bestnya menu..suka makan lamb chop ni tapi jarang dapat makan..

Hafizah Mohamad said... Balas

Ya Allah...sedapnya kak...buka2 dah terliuq tgk...x pernah lg beli lamb yg blm masak...kalu dah siap masak selalu la beli...dapnyerrr kak....

P/S :- kak...labu tu fiza dah rendam ngan air kapur....pastu susun dlm periuk....buka api paling kecil n tutup....masih x berapa nak jadi gak...nanti nak buat lg...percubaan pertama gagal bukan bererti gagal selama2nya...ha ha ha...ayat skema sket...wink..wink...wink

LiNa_Pg said... Balas

@Amie
Cepat kak amie..perasapkan dapur kak amei tu ngan kamben

LiNa_Pg said... Balas

@Bbwana adienia
wslm..
Akak pun jarang2 gak makan menu camni..
kebetulan di supermarket..jumpa lamb segar..baru beli

LiNa_Pg said... Balas

@Hafizah Mohamad
Akak dulu pun tak bape suaka makan lamb..bila buat sendri ni..jadi peberet lak

mama sara nur said... Balas

assalam Lina
wah rajinnya,western lg
asben akk suka lamb tp kalu akak suka daging biasa he hee
nampak rumit tp mcm mudah je lina masak

Malissa Mahba said... Balas

Salam....

Saya dah try resipi nie memang sangat2 menjadi....alhamdulillah!

Hehe....thank you so much sebab kongsi resipi yg hebat nie. Many many thanks!


armee said... Balas

Tq dh try. Mmg jadila. 1st time masak western jadi. Sedap sgt. Masa gaul bahan2 tu pun dh naik aromanya.tqvm

Suriani Ajib said... Balas

Bru nk try...perap pun dh bau sdap...apatah lg nti mkn...sy wat lamb, beef & chicken...msti suka asben sy...suka sgt...

Suriani Ajib said... Balas

Bru nk try...perap pun dh bau sdap...apatah lg nti mkn...sy wat lamb, beef & chicken...msti suka asben sy...suka sgt...

cik sepatu puteh said... Balas

salam... kak, before this sy silent reader je, ni bru berani nk komen.. hehe, neway, mlm td sy blik keja google resepi lamb chop, alhamdulillah jumpa jodoh kt blog akk.. hee...simple tp best! ptg td gak marinate lamb yg sy cairkn n pas mgrib td grill guna magic pan... mmg awesome! mcm beli kat kedai steak mhl je... tq sgt kak! ^^ luv ya...

shila said... Balas

mash potato tu kalau simpan blh tahan berapa lama ya?

shila said... Balas

mash potato tu kalau simpan blh tahan berapa lama ya?

hihi trackcare said... Balas

Saya dah cuba western ni..Alhamdulillah...menjadi..sedap...siap sy share ngn ipar lagi

hihi trackcare said... Balas

Saya dah cuba western ni..Alhamdulillah...menjadi..sedap...siap sy share ngn ipar lagi

hani zaha said... Balas

Nmpk sedap n mudah je cara2nya...harus dcuba harini jg..tenkiu for d recipes..

siti sobrina said... Balas

As salam lina.. Tau tak brp kos bt ni? Suami gila kambing .. Masak sekeping mst tak ckup ni

Maizura Misra said... Balas

Tq...bahan senang

dalila said... Balas

Sy nk try buat guna resepi ni harini..tq sis ;)

suhailey mohd noor said... Balas

guna kiub ayam ye.teringin nak rasa versi ni plak.

Unknown said... Balas

Sedap nye.. mcm nk try je ni esok...

intank said... Balas

Share resepi ye sis

intank said... Balas

Share resepi ye sis

Alyaa Aldama said... Balas

Thanks sis lina.. ive tried your recipe. Sgt sedap.

Alyaa Aldama said... Balas

Thanks sis lina, ive tried your recipe.. sedap! Thanks again. May Allah bless you. :)

LiNa_Pg said... Balas

@Alyaa Aldama
welcome...and tenkiu sudi cuba...
Amin..amin YRA

intank said... Balas

Mohon share resepi ye sis..xsbr nak buat...

Tq

corby pink said... Balas

Wahhhh tengok pic aje dah terliur

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...