Monday, September 30, 2013

Indulgence Chocolate Cheese Moist Cake (ICCMC)

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan satu resepi eksklusif hasil gabungan 2 kek yang sangat sedap dan maletop iaitu Kek Indulgence dan juga Chocolate Cheese Moist Cake (CCMC).Hasilnya sangat menawan kalbu...memang terbaek.Rasanya kek paling istimewa yg berjaya dihasilkan walaupun hanya resepi eksperimen.Kek ini dibuat spesel untuk besday my laling pada 27hb yang lepas.Sangat puas hati bila en.asben kata sangat sedap dan anak2 suma makan, paling besh si kecil yg cerewat tu pun makan gak.
Nama INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE ni diberi surat beranak oleh saya hehe..
Ada beberapa ubah suai dari resepi asal kek ini.Keistimewaan kek ini ialah menggunakan Kek Coklat Moist sebagai kek basic, manakala layer putih menggunakan cream chesse..Rasanya mestilah lagi mabeles.Untuk Layer coklat sama sahaja iaitu menggunakan mousse dark coklat.
Kepada yang ingin mencuba silakan, tapi kena fahami resepi betul2...kalau rasa susah, baik guna rcp kek Indulgence yang asal..
Tidakkan kek nampak sangat sedap pada pandangan mata korang hehe?layer by layer tu macam aiskrim..sangat heaven..sambil pejam2 mata menikmati kek ni hihi...saja ayat kasi menggoda sket.
Kalau ada yg tingin nak merasa silalah angkat tangan ya...InsyaAllah saya boleh usahakan.Tapi jangan expect harganya 30hengget ya..

Dah wat description layer by layer tapi tak jelas lak..xpolah malas dah wey nk edit...
Kaler koko gelag tuh kek coklat miost (bukan kek span yo)..koko lite tu coklat mousse...kaler putih tu cream cis..atas sekali yg comot sket coklat ganache..
   
 Yang belah kanan tu kami beli kat kedai tersohor..belah kiri home made punya...saja nk compare rasa...kek beli memang xleh berdiri..kena baringkan hihi...Korang mesti tanya yg mana lagi sedap...cer teka cer teka..korang wat la penilaian sendiri...

RESEPI INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE
By : LiNa Pg
(Untuk step by step sila rujuk ke blog Evelyn Gemina, untuk rcp CCMC refer blog kakzu)

LAPISAN KEK
KEK COKLAT MOIST/KEK SPAN - potong kepada 3 lapisan
Kek Coklat Moist resepi simpanan LiNa Pg boleh refer SINI
Kalau nk buat Kek Span boleh refer SINI
Boleh guna mana resepi kek span kesukaan masing2.Kat Blog rujukan di atas juga ada rcp kek span/chiffon

LAPISAN CHEESE
Bahan-Bahan

  • 250 gm creamcheese
  • 120 gm gula castor
  • 150 gm uht whipping cream (LiNa Pg guna non diary-itu jer yg ada)
  • 1  tbsp gelatin
  • air panas secukupnye (~60ml ) 

Cara-Cara:

  1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
  2. Pukul whipping cream hingga kental.Ketepikan
  3. Taburkan gelatin ke dalam air panas.Biarkan kembang.Kacau hingga larut.Kalau tak larut, panaskan secara double boil.Sejukkan
  4. Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.Kaup balik dengan whipping cream hingga sebati.Ketepikan
CHOCOLATE MOUSSE
  • 300  gm whipping cream 
  • 1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60  ml air panas )
  • 50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )LiNa pg guna 1/2 cawan serbuk koko+1/2 cawan susu-double boil 
  • 1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan ) (LiNa Pg xletak)
Cara-Cara:
  1. Putar whipping hingge softpeak.
  2. Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.Ketepikan
CHOCOLATE GANACHE/TOPPING
  • 150ml whipping cream
  • 350g dark chocolate
  • 1 tbsp butter - cairkan
Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan whipping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi periuk.
2. Masukkan coklat & mentega, kacau hingga cair & tuang atas kek.


CARA MELAPIS KEK
  • Paling bawah => Lapisan pertama - KEK
                           Lapisan kedua    - Coklat Mousse
                           Lapisan ketiga    - KEK
                           Lapisan keempat - Cheese 
                           Lapisan kelima    - KEK
                           Lapisan keenam  - Coklat Mousse
  • Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan coklat mousse
  • Sejukkan kek di dalam petisejuk beberapa jam (semalaman pun ok)
  • Tuang ganache ke seluruh kek.
  • Hias ikut creativity masing2
Inilah rupa kek sebijik sebelum di post mortem...deko tu memang cengginilah kalau org tak kreatif..rupa paras cam kek coklat biase2 jer muahaha...
Bila post mortem...waaaaa...tadaaaa

26 comments:

Asyifa Mustaffa said... Balas

nmpk sedap la kak..tp sy ni mcm x de kesabaran..hehe...

LiNa_Pg said... Balas

@Asyifa Mustaffa
Sedap la syifa kat tekak kami ni..akak pun bukan lah penyabar sangat hihi...
Paling malas kena ulang alik simpan dalam esbok huhu

tun_telani said... Balas

tu diaaa... berpinor2 mata tun baca resepi dia.. hahahaha.... setengah bulan makan vitamin R baru blh buat nih.. sempat la bln dpn time blk kg cukup vitamin R tu. hihi...kene wat kt kg kek nih sbb ramai org tukang makan. kt sini duk 2 org je, alahai, x memadai nk buat.

LiNa_Pg said... Balas

@tun_telani
Tu lar rcp panjang sebab banyak step..ekceli tak susah sangat pun..cuma cam banyak keje sket..bab nk melapis satu hal..tunggu dia set pulak satu hal

azinuj said... Balas

wah..terliurnye..teringin nak buat kek utk besday anak nti..akan cuba resepi akk ni :) gelatin tu cap ape kak nak cari yg halal..

adrianna syaz said... Balas

Sungguh sedap nmpaknya...best2...salam kenal...sya folo blog teratak #1355
jika sdi,snggah ke blog sya ya :)

LiNa_Pg said... Balas

@azinuj
Boleh guna gelatin brand NUR atau halagel

LiNa_Pg said... Balas

@adrianna syaz
memang sedap...saya dah singgah n follow jugak

Bbwana adienia said... Balas

salam kak lina..

kek tu memang sangat2 menggoda jiwa dan raga..adui, telan liur ni nampak kak..huhu..

Ummi said... Balas

Assalamualaikum Lina, lama akak x singgah dapur....terliur tgk kek indulgence ni ha, hari tu belajar dgn Chef Amer, belum sempat lgk nak try resepi dia...adeeei..bz ntah apa2 akak ni..hehe

Evelyn Gemina said... Balas

Assalam kak lina, sory baru ada masa kesini, ketinggalan bas sudah, hehe...tengok pun mmg sedap kan kek ni, kalau utk Mr. Husband mesti sedap punyalah,hehehe...lain kali nak cuba pula versi yang baru k.lina kasi surat beranak ni,hehe

LiNa_Pg said... Balas

@Bbwana adienia
wslm wana, kek ni paling sedap yg akakn pernah rasa..memang sangat berbaloi buat eksperimen

LiNa_Pg said... Balas

@Ummi
wslm kak ummi..terima kasih sudi singgah gak kat dapu saya ni..kak ummi sihat?
Sedpa kak ummi kek ni..ALhamdulillah kami sekeluarga suka sangat

LiNa_Pg said... Balas

@Evelyn Gemina
wslm lyn,Alhamdulillah en/asben sangat suka..senyum sampai ke tinge dia dapat kek spesel ni hihi..
Memandai jer bagi surat beranak sebab dah kawinkan dua kek yg mabeles tu hihi

Amira Liana said... Balas

WAH...YUMMY..

Teacher Basariah said... Balas

owh!!meleleh air liur saya kak..huhu

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam... dah berulang kali akk study33 namun tak paham2 tersangat lah sukar, walaupun resipi dah teratur tapi akk ni yg blurrrr banyak2, harap2 suatu hari jadi lah kek mcm ni walaupun tak secantik kek ni. Nampaknya kek amani takleh buat mcm ni rasanya.

Makin lama makin cantik kek yg dia buat, tahniah, semoga rezeki dlm baking ini semakin berkembang, mana tau dapat buka bakery suatu hari nnt, insyallah

Alia Laila said... Balas

Saya duk nak buat, duk nak buat. Alih alih pi jugak makan dekat 'tempat ternama' tu. Hehehe :p

Favorite ni. Mesti cuba buat jugak walaupun jenis tak sabar nak melapis-lapis -_-

Armie Shaiza said... Balas

salam nk tnya klu nk order bleh tk?

LiNa_Pg said... Balas

@Armie Shaiza
wslm, InsyaAllah saya boleh amek tempahan kek ni.
Boleh contact saya melalui e-mail.ada kat side bar

Yatie Mokhtar said... Balas

baru bace resepi ni...wow nampak sedap sgt2...special betul..ada cheese..

Hanis Fazwani said... Balas

nak tanya... tbsp tu singkatan untuk apa ya?

hanis rosli said... Balas

dh try..CHOCOLATE MOUSSE tu x brape nk mnjadi..tp yg lain ok..Alhamdulillah..sedap !

syahirah hamdan said... Balas

salam akak. nak tanya, whipping cream untuk choco mousse and cheese mousse tu dairy ke non-dairy? trima kasih :)

EmbunRosaliza said... Balas

Hari x tau kali ke berapa dok bc resipi ni. Harap2 menjadi dgn jaya nya. Dah faham . Tq

mardiana abu darin said... Balas

Tq share resipi....

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...